Novi Izvještaj o ljudskim pravima

State Department: Institucijalna i društvena diskriminacija prilikom zapošljavanja pripadnika manjinskih zajednica

Novi Izvještaj za ljudska prava američkog State departmenta za 2018., kada je Kosovo u pitanju, ukazuje da su obavezni povratak izbjeglica ili azilanta, korupcija u Vladi, zločini koji uključuju nasilje ili prijetnje nad novinarima, napadi na pripadnike manjinskih zajednica ili marginalizovanih grupa, uključujući i bezbjednosne snage, neki od problema u oblasti ljudskih prava na Kosovu.

State Department: Institucijalna i društvena diskriminacija prilikom zapošljavanja pripadnika manjinskih zajednica

zvještaj izdvaja i slučaj deportacije šestero turskih državljana za Tursku, za kojima se tragalo, kako se dodaje, „zbog nejasnih optužbi“.

Izvještaj navodi da je Vlada uglavnom poštovala pravo slobode govora i izražavanja koje je garantovano Ustavom i zakonima Kosova, ali, dodaje da su kredibilni izvještaji ponovili da je nekoliko javnih zvaničnika, političara, poslovnih ljudi i radikalnih vjerskih organizacija vršilo napore da zastraše predstavnike medija.

„Mediji su takođe imali probleme u pristupu informacija od vlade i javnih institucija“, dodaje se.

State department ističe i da Vlada Kosova nije efektivno sprovela zakon a kada se radi o krivičnim kaznama za zvaničnike koji su izvršili krivična djela.

„Zvaničnici su ponekada bili uključeni u koruptivnim djelima bez gonjenja. Nedostatak efektivnog sudskog nadgledanja i slaba vladavina zakona doprineli su tom problemu“, dodaje se.

Takođe se ističe da su se incidenti u oblasti bezbjednosti protiv Srba Kosova nastavili, i u tom aspektu pominje se i ubistvo srpskog političara, Olivera Ivanovića.

Ističe se i da je u prvih sedam mjeseci prošle godine bilo više od 100 incidenata koja uključuju krađu, verbalni napad, i oštećenje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve.

Takođe, citira se da je Ministarstvo bezbjednosnih snaga saopštilo da je 51 kosovski Srbin podneo ostavke iz tih snaga između maja i jula 2018., „citirajući navodne pritiske srpskih vlasti i lokalnik predstavnika Srpske zajednice“.

Takođe, etničke zajednice, kao što su Srbi, Romi, Aškalije, Turci, Bošnjaci, Goranci, i dr. suočavali su se sa različitim nivoim institucijalne i društvene diskriminacije prilikom zapošljavanja, u obrazovanju, socijalnim uslugama, upotrebi jezika, slobode kretanja i prava na povratak.

Izvor: (slobodnaevropa.org)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš