Šta vizna liberalizacija znači za Kosovo?

U Evropi jedino građani Kosova nemaju mogućnost putovanja bez viza, jer Kosovo još uvek nije ispunilo sve uslove za dobijanje bezviznog režima koje je EU postavila.

Šta vizna liberalizacija znači za Kosovo?

Analitičari su podeljenog mišljenja, dok jedni smatraju da će Kosovo do kraja godine uspeti da dobije bezvizni režim, drugi su mišljenja da to neće biti uskoro. Međutim, postavlja se pitanje šta će vizna liberalizacija doneti Kosovu.

Već duže vreme kosovski zvaničnici najavljuju da će Kosovo do kraja ove godine biti na beloj šengen listi, koja omogućava građanima da bez viza putuju u zemlje Evropske unije. Pitali smo građane Kosova da li su upoznati sa tim šta vizna liberalizacija znači kao i šta ona može doneti Kosovu.

"To je dobro za mlade, moći će da putuju više, ali šta će nam vizna liberalizacija ako nemam finansijska sredstva".

"Mladi će moći da strudiraju u inostranstvu i moći ćemo slobodno da se krećemo"

"Biće to dobra prilika za građane Kosova da nađu posao u inostranstvu i da odu odavde", kažu građani Kosova.

Na sajtu ministarstva za evropske integracije, građani mogu da se upoznaju sa tim šta dobijanje vizne liberalizacije konkretno znači u praksi.

Vizna liberalizacija podrazumeva slobodu kretanja u zemljama Šengenske zone. Vizna liberalizacija omogućava putovanje bez vize do 90 dana, svakih šest meseci a ne dozvolu za rad ili pravo da se živi u bilo kojoj od država, Šengenske zone.

Od trenutka kada bude ukinut vizni režim za Kosovo, pravo da putuju bez viza imaće svi građani zemlje koji poseduju biometrijske pasoše.

Granična policija Šengenskih država ima pravo da odbije ulazak svakom građaninu u slučaju sumnje da može zloupotrebiti viznu liberalizaciju.

Vizna liberalizacija ni u kom slučaju ne znači mogućnost zapošljavanja ili bilo koju ekonomsku aktivnost u zemljama Šengenske zone.

Ako želite da studirate u jednoj od Šengenskih država, onda morate dobiti vizu koja vam omogućava duži boravak od 90 dana.

Politikolog Stefan Filipović smatra da je bezvizni režim potreban svim građanima Kosova jer im je bez njega ograničena sloboda kretanja, međutim, misli, da problem sa vizama na Kosovu neće skoro biti rešen.

"To je veliki problem za sve građane Kosova, to je ograničavanje slobode kretanja. I mislim da je problem sa vizama dobra prilika za građane Kosova da shvate kako su Srbi živeli poslednjih godina i da sloboda kretanja nije samo neka srpska priča i metafora već ozbiljan problem za čoveka u 21. veku", kaže Stefan Filipović.

Kosovo će do kraja godine uspeti da se izbori sa svim uslovima koju su potrebni da bi dobilo viznu liberalizaciju veruje politički analitičar Ramuš Tahiri.

"Niko nije zadovoljan korupcijom ali to je stvar procene a ta procena će biti pozitivna zbog toga što je proces pozitivan iako nemamo neke naročite rezultate. Mislim da ćemo tokom narednog perioda imati konkretne zakone, biće rešeno pitanje uzurpirane imovine a biće rezultata i što se tiče i korupcije na visokom nivou. To mora biti tako jer je pre svega u interesu Kosova i vladavine prava. Ne može određena grupa ili politička partija držati Kosovo u šaci i držati kao taoce građane Kosova", kaže Tahiri.

Da bi Kosovo dobilo bezvizni režim neophodno je da sprovede borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Jedan od poslednjih uslova Evropske unije bio je i demarkacija granice sa Crnom Gorom koju je Skupština Kosova usvojila marta ove godine.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš