Šta ostavlja Mogerini i šta će doneti Borel

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini predala je danas dužnost bivšem španskom ministru spoljnih poslova Žozepu Borelu.

Šta ostavlja Mogerini i šta će doneti Borel

„Moj mandat je završen nakon pet godina intenzivnog rada. Hvala svima koji su doprineli da Evropska unija postane pouzdan partner, stub multilateralizma i nepokolebljiv branilac ljudskih prava. Napuštam svoju kancelariju ostavljujući je u sigurnim rukama Žozepa Borela. Poželite mu sve najbolje“, objavila je Mogerini na Tviteru.

Mogerini je bila posrednik u dijalogu Prištine i Beograda, navodi Gazeta Ekspres i  dodaje da je “pod njenim vođstvom, dijalog iskliznuo na nejasan i opasan teren, a predsednici Hašim Tači i Aleksander Vučić, počeli da razgovaraju o korigovanju  granica, čemu su se suprotstavile velike sile i ceo Balkan”.

To je, kako navodi taj list, bio razlog sukoba Mogerinijeve i odlazećeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji ju je više puta optužio da loše vodi dijalog.

Ukoliko EU ne imenuje posebnog predstavnika u dijalogu Beograda i Prištine, poput Sjedinjenih Američkih Država koje su imenovale Metju Palmera i Ričarda Grenela, posrednik će biti Borel, piše Gazeta Ekspres.

Činjenica da Borel dolazi iz države koja ne priznaje Kosovo smatra se krajnje problematičnom za Kosovo, navodi dalje taj dnevnik, dok je njegovo protivljenje promeni granica između Kosova i Srbije pozitivno ocenjeno.

Tokom neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica u Beču, krajem avgusta 2018. Borel je izneo snažno protivljenje evropskih zemalja, razmeni teritorija ili korigovanju granica između Srbije i Kosova.

Komentarišući ideju o razmeni teritorija, da Kosovo da severne opštine sa srpskim stanovništvom u zamenu za “Preševsku dolinu”, Borel je izjavio da Evropa nije izgrađena u duhu etnički čistih država, već za multietničke države.

„Evropa nije izgrađena na principima homogene etničke pripadnosti, u smislu kulture i nacionalnosti, već da pomogne ljudima različitih etničkih grupa da žive zajedno”, rekao je Borel.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš