Šta je na proširenoj listi EU uslova u vezi s Kosovom?

Šta je na proširenoj listi EU uslova u vezi s Kosovom?

Šta je na proširenoj listi EU uslova u vezi s Kosovom?

Posle usvajanja pregovaračke pozicije Evropske unije za pregovore o poglavlju 35 o Kosovu, ubačeni su neki uslovi koji čak nisu bili ni tema dijaloga Beograda i Prištine, a ima i onih koji se u tom dokumentu navode kao interpretacija Prištine, saznaje "Politika" iz izvora bliskih diplomatskim krugovima u Briselu.

Koje su to tačke koje je EU naknadno upisala u svoje pregovaračke pozicije, usvojene krajem prošle godine, prilikom otvaranja pregovora o poglavlju 35, od kojeg ponajviše zavisi evropski put Srbije?

U dokumentu od šest strana, Brisel je na više mesta, kao prelazna merila, ubacio svoje dodatne zahteve, koji se odnose na ukidanje paralelnih institucija, kako ih naziva Priština, i njihovo povezivanje sa početkom rada Zajednice srpskih opština. Zatim, da Srbija po potrebi dostavlja tromesečni izveštaj kosovskim vlastima o isplatama penzija bivšim pripadnicima policije i sudija koji sada rade u institucijama Kosova, o čemu ne postoji nikakav dogovor.

Ne postoji dogovor ni o tome da Priština Beogradu upućuje zvanična dokumenta na kojima se nalaze pečat i simboli nepriznate države Kosovo, što je sada deo pregovaračke pozicije.

Za Beograd su posebno sporne dve tačke – o tome ko postavlja menadžment u elektrani "Gazivode" i slobodi kretanja.

Beograd, kako nam je rečeno iz izvora bliskih pregovaračkom timu, nikada nije priznao da će dozvoliti ulazak državljana trećih država sa Kosova u Srbiju, jer bi to značilo da Beograd priznaje Kosovo.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš