Šta će pisati u platformi Prištine o daljem dijalogu?

Platforma Kosova za završnu fazu dijaloga sa Srbijom još nije gotova, ali će navedeni dokument svakako sadržati odrednicu da „nije moguće narušavati sadašnji teritorijalni integritet Kosova“, kažu za Danas nezvanično izvori iz diplomatskih krugova.

Šta će pisati u platformi Prištine o daljem dijalogu?

Naši sagovornici ističu da će se u tom segmentu insistirati na „poštovanju Ustava Kosova“, prema kojem je „integritet Kosova neosporiv, neotuđiv i štiti se svim merama, predviđenim zakonima“.

Prema tvrdnjama izvora Danasa, pregovaračka platforma „ne predviđa formiranje zajednice srpskih opština“. Podsetimo, pojedine diplomate su nedavno za naš list navele da je „ZSO na čekanju jer je Ustavni sud Kosova proglasio odluku o njenom formiranju neustavnom“, te da je „veliki problem je napravio bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić kad je rekao da će to biti nova Republika Srpska, i time stvorio otpor zajednici srpskih opština kod kosovskih Albanaca i na Zapadu“.

Sagovornici iz Prištine naglašavaju i da će o dokumentu o pregovorima biti navedeno da se položaj Srpske pravoslavne crkve biti regulisan u skladu sa Ahtisarijevim planom iz 2007. godine. Ahtisari je, između ostalog, predlagao da „Kosovo priznaje SPC na Kosovu, uključujući manastire, crkve i ostala mesta koja se koriste u verske svrhe, a koja predstavlja sastavni deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu“, te da će „SPC na Kosovu imati potpuno diskreciono pravo na svoje vlasništvo i pristup svojim prostorijama i objektima“.

Očekuje se da platforma nedavno izabranog tima Prištine za dijalog sa Beogradom uskoro bude predstavljena kosovskom parlamentu, koji bi potom glasao o dokumentu. Prema našim ranijim saznanjima, članovima kosovske delegacije za pregovore je prošlog meseca na sastanku sa saradnicima posrednice u Briselskom dijalogu Federike Mogerini poručeno da zvanični Brisel neće organizovati novu rundu pregovora Beograda i Prištine sve dok kosovska vlada ne povuče takse od sto odsto na robu iz Srbije i BiH.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj ponovo je prekjuče kazao da takse neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna nezavisnost Kosova. On je, takođe, ocenio da bi korekcija granica Kosova odgovarala samo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, uz poruku da će se „svako ko otvori pitanje granice smatrati neprijateljem albanskog naroda“.

Izvor: (danas.rs)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš