Srpska se opet 'zamrzla', Mirjana Jevtić nije ministarka

Predsednik Aleksandar Vučić je predsednik naše jedine Vlade i njegov autoritet je, kako za nas, tako i za sve Srbe na KiM-u, nesporan.

Srpska se opet 'zamrzla', Mirjana Jevtić nije ministarka

Zato mi poslanici Srpske liste u parlamentu privremenih institucija na KiM-u objavljujemo da ćemo sprovesti sve odluke predsednika Vučića i da zamrzavamo svoje učešće u radu Skupštine i Vlade KiM, kao i da će u skladu sa zahtevom predsednika Vučića, Mirjana Jevtić napustiti ministarstvo lokalne samouprave, jer Mirjana Jevtić, kao Srpkinja sa KiM, poštuje autoritet i zahtev Premijera Republike Srbije i ponašaće se u skladu sa tim" - ovako se nepuna dva dana nakon sastanka kod srpskog premijera Srpska ranim pisanim saopštenjem obratila javnosti.

Potpisnik saopštenja, Slavko Simić, koji se u četvrtak sa delom poslanika - svojih istomišljenika iz Pokreta socijalista, vratio u skupštinske klupe u Prištini, je tako "poslednju proveru kosovske demokratije",  kako je tada održao govor pred ostalim kosovskim poslanicima, obavio za kraće od nedelju dana. U takođe kraćoj naknadnoj izjavi za KoSSev, Simić je jutros poručio da su koalicioni partneri u Prištini obavešteni o novom 'zamrzavanju', a dojučerašnji rascep unutar same Srpske i uzastopne snažne međustrane optužbe jutros je opisao kao "neke nesuglasice", te da su "odnosi  bili uvek korektni".

"Niko za Srbe na KiM nije uradio više od Aleksandra Vučića": Borba srpskog naroda na KiM nije moguća bez tesne veze srpskih predstavnika i Vučića

"Niko za Srbe na KiM nije uradio više od Aleksandra Vučića i borba srpskog naroda na KiM-u nije moguća i neće biti uspešna ukoliko iz bilo kog razloga ne bude postojalo jedinstvo i tesna veza između predstavnika Srba na KiM-u i predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića," poručuje jutros Srpska.

Osim priznanja važnosti uloge srpskog premijera, i pominjanja njegovog imena na sedam mesta u pet rečenica - koliko ih ovo saopštenje sadrži, nema informacija o tome da li su koalicioni partneri u Prištini - LDK i PDK, prethodno obavešteni i kako su reagovali na najnoviju odluku svojih srpskih kolega; otkud i zašto iznenadna promena odluke ovih poslanika, da li su se i kako odnosi unutar Srpske popravili nakon uzajamno teških optužbi i podela koje su među njenim članovima eskalirale prošle nedelje, te kakvu će odgovornost srpski predstavnici pred javnošću poneti.

Simić o odnosima unutar Srpske: "Odnosi uvek bili korektni"

Ova pitanja postavili smo upravo Slavku Simiću.

"Obavešteni su koalicioni partneri. Odnosi su bili uvek korektni, postojale su neke nesuglasice koje su trebalo da se prevaziđu samo razgovorom. Premijer je bio jasan u Beogradu, sve stranačke i lične animozitete odmah odbaciti," odgovorio je Simić u naknadnoj poruci za KoSSev, naglašavajući dalje:

"Nikoga nisam ponižavao kroz moja saopštenja i nemam ništa lično, ni stranački protiv bilo koga, tako da nemam pravo da govorim o glupostima koje sam čuo i pročitao."

Šta se dešavalo prošle nedelje

U javnosti je prošle nedelje eskalirao sukob između Srpske napredne stranke i Pokreta socijalista na Kosovu i Metohiji koji čine Srpsku. Ove dve stranke prekinule su saradnju na KiM-u i od tada su komunicirale preko više uzastopnih saopštenja za javnost, sa snažnim uzajamnim optuživanjem. Podela Srpske postala je vidljiva nakon što je prošle nedelje član SNS-a, Ljubomir Marić, smenjen sa mesta ministra u kosovskom ministarstvu za lokalnu samoupravu, a na njegovo mesto imenovana Mirjana Jevtić iz Pokreta socijalista.

Povlačenje "štetnih odluka"

Oni koji su učestvovali u smeni Ljubomira Marića moraju da povuku svoje "štetne odluke" do 31. decembra, a Mirjana Jevtić treba da da ostavku. Ko hoće da deluje samostalno - "hvala i srećan put", direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, saopštio je detalje sastanka političkih predstavnika Srba sa KiM-a i premijera Srbije koji je održan u ponedeljak, a nakon rascepa ove liste i povratka dela poslanika okupljenih oko šefa Srpske - prošle nedelje u kosovski parlament.

Nova, ili sada već bivša ministarka Mirjana Jevtić se nije oglašavala; niti smo uspeli da je putem telefona dobijemo ni nakon više pokušaja od jutros, a nije precizirano ni ko je 'novi' ministar za administraciju i lokalnu samoupravu u Prištini, te, da li će 'stari' ministar Ljubomir Marić, posle desetak dana, nastaviti svoje 'zamrznute aktivnosti', u skladu sa odlukom Srpske.

Treći put

Ovo je treće zamrzavanje poslanika Srpske liste. Oni su, zajedno sa predstavnicima Srba u Vladi Kosova, početkom oktobra, po drugi put, zamrzli svoje učešće u radu ovih institucija, nakon što je Skupština Kosova usvojila  Zakon o Trepči, kojim se potvrđuje da 80% ovog nekadašnjeg jugoslovenskog giganta pripada "Republici Kosovo", a 20% građanima "Republike Kosovo".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš