Srbija vraća zdravstvene radnike na Kosovo?

Oko 700 zdravstvenih radnika sa Kosova koji su prebegli i poslednjih desetak godina žive i rade u Srbiji, nedavno su pred sobom imali anketu u kojoj je trebalo da se opredele da li bi bili spremni da se vrate na svoja stara radna mesta na Kosovu.

Srbija vraća zdravstvene radnike na Kosovo?

"Dobili smo anketni listić da se izjasnimo da li smo za povratak u svoje matične službe ili ne. Nismo dobili mogućnost ponude da ostanemo tu gde smo radno angažovani tolike godine. Problem je u tome što mi i nemamo gde da se vratimo, jer naša imovina je uništena, a ovde smo sa porodicom od koje bismo se odvojili", navodi se u pismu koje su predstavnici zdravstvenih radnika uputili ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Oni pitaju da li se na ovaj način štiti porodica i njeno pravo i ističu da im je ova anketa "poremetila živote, planove i ubila sve nade".

"Iako je većina nas pola radnog staža provela u ustanovama gde smo radno angažovani, niko nam od nadležnih ne izlazi u susret sa odgovorom šta dalje, niti se neko iz tih ustanova zainteresovao za preuzimanje, iako tolike godine radimo tu", piše u pismu koje je potpisano sa "radno angažovani zdravstveni radnici sa Kosovu" i naglašava se da će biti primorani da "započnu štrajk glađu ukoliko im niko od nadležnih institucija ne izađe u susret".

Naime, kada su bili primorani da napuste svoje domove i radna mesta i dođu u Srbiju, trebalo im je vremena da se snađu i počnu normalno da žive. Sada, kada su jedva uspeli u tome, kako ističu, moraće da počinju sve iznova u mnogo težim okolnostima.

Objašnjenje Ministarstva zdravlja je da su pomenutu anketu organizovale i sprovele zdravstvene ustanove sa teritorije Kosova.

Nakon saznanja da je anketa upućena zaposlenima, Ministarstvo zdravlja je organizovalo sastanak sa rukovodiocima ovih ustanova, i tom prilikom je obavešteno da je anketa isključivo informativnog karaktera i da ima za cilj da utvrdi koliko je zaposlenih u mogućnosti da se vrati u matične ustanove, gde se i vode, jer se ove ustanove spremaju za izradu novih sistematizacija, pa im je potrebno saznanje na koji broj zaposlenih sa zvanične evidencije mogu da računaju - ističu u Ministarstvu za Danas. Kako dodaju, anketa je informativnog karaktera i ne predviđa davanje otkaza bilo kome u odnosu na iskazan stav, odnosno spremnost i mogućnost da se vrati u matičnu ustanovu na Kosovu.

Osim nadležnom ministarstvu, zaposleni su se obratili i Organizaciji za ljudska prava i Povereniku za informacije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš