"Srbija trebalo da se suoči sa svojim zločinima na Kosovu"

Savet bezbednosti UN razmatrao je izveštaj o radu Misije UN na Kosovu. Sednica je prekinuta, pa nastavljena, a nakon što je predstavnik Rusije zatražio da se promeni ili ukloni zastava Kosova. Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin je izjavio da je dijalog osnova napretka.

"Srbija trebalo da se suoči sa svojim zločinima na Kosovu"

Kosovo je predstavljala šefica diplomatije Donika Gervala koja je u obraćanju istakla da bi Srbija trebalo da se suoči sa svojim zločinima na Kosovu, nakon čega se može razgovarati o dijalogu. Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković je obraćanje započeo protestom zbog isticanja zastave Kosova, a govorio je o stanju srpske baštine na Kosovu.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a, Zahir Tanin je govorio o podršci građana Vladi Kosova, izboru predsednice, zastupljenoti žena u parlamentu Kosova, situaciji sa pandemijom, ali i o dijalogu Beograda i Prištine koji je, kako je kazao, osnova napretka.

"Jedino iskren i potpun dijalog usmeren napred, uticaće na poboljšanje odnosa i biće postignut zajednički interes. Podsećam vođe da vode računa o uticaju svojih izjava. Podstičemo vlade da napreduje na sudbini razjašnjavanja sudbine nestalih i da sarađuje sa grupama i koje se bave tim pitanjem. Nastavićemo da  na terenu radimo svim sredstvima koja su  nam neophodna za stvaranje napretka”, rekao je Tanin.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala je tokom sednice Saveta bezbednosti rekla da je Kosovo spremno da sarađuje na unapređenju odnosa sa Srbijom. Gervala je govorila je o novoj Vladi Kosova  i promenama koje će se  dogoditi. Ona  je istakla da je Srbija počinila zločine na Kosovu i da se sa tim mora suočiti.

Apsolutno smo uvereni da će Srbija, kada prihvati ove činjenice, pozabavi se svojom opasnom prošlošću, prestane da se meša u susedne zemlje, imati potencijal da stabilizuje svoje ponašanje i postane normalna zemlja koju susedi ne smatraj  tempiranom bombom. Kada se sve ovo postigne, tada ćemo moći da normalizujemo odnose sa Srbijom, nova vlada Kosova naći će hrabre ljude sa međunarodnim iskustvom koji se ne plaše da se pozabave najvažnijim pitanjima. Mi smo za pomirenje", rekla je Gervala.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković započeo je obraćanje protestom zbog isticanja zastave Kosova, on je rekao da  takve zloupotrebe predstavljaju flangrantno kršenje pravila Saveta bezbednosti i istakao da Priština ne radi ništa na obezbeđivanju povratka Srba na Kosovo, a osvrnuo se i na položaj srpske kulturne baštine na Kosovu.

"Umesto rešenja za problem ugroženosti srpske baštine, koja je i vredan deo evropskog hrišćanskog nasleđa, Priština je reagovala negacijom problema i tvrdnjom da je Kosovo oaza verske tolerancije i multikulturalnosti. Takvim pristupom Prištine, srpska kulturna baština se dodatno ugrožava", rekao je Selaković.

"Zamenik američkog ambasadora pri UN Ričard Mils je pozvao strane da sprovedu do sada postignute dogovore, UNMIK je odavno ispunio ulogu i treba da se polako privede kraju", rekao je Mils.

"Obaveze koje su obe strane preuzele prošle godine u Vašingtonu su osnov ekonomske saradnje i normalizacije odnosa. Pozivamo obe strane da primene sporazume kako bi se postigao sporazum o normalizaciji odnosa”, rekao je zamenik američkog ambasadora pri UN Ričard Mils.

"Za Rusiju jedino prihvatljivo rešenje je ono koje jeu skladu sa rezolucijom 1244, rekao je predstavnik Rusije u UN Dmitri Poljanski.

"Napretka u dijalogu nema, nije prihvatljivo to što je dijalog sa Beogradom nisko na listi prioriteta Prištine, neprihvatljivo je ignorisanje obaveza, a među njima je Zajednica srpskih opština”, kazao je Poljanski.

Na samom početku sednica Saveta bezbednosti UN bila je na kratko prekinuta usled zahteva predstavnika Rusije Dimitrija  Poljanskog da ministarka spoljnih poslova Kosova promeni  pozadinu ili ukloni zastavu  Kosova, na šta je reagovao predstavnik Ujedinjenog kraljevstva, rekavši da nije reč o zvaničnom sastanaku Saveta bezbednosti na kome se primenjuju  zvanična pravila I da ne vidi razlog za promenu pozadine Donike Gervale.

Zbog pandemije koronavirusa, sednica Saveta bezbednosti o Kosovu održana je  u video-formatu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš