Bivši pripadnik obavještajne službe

Srbija ima na stotine špijuna na Kosovu

Bivši pripadnik obavještajne agencije Fadil Kajtazi, rekao je da na Kosovu postoje stotine srpskih špijuna ili agenata. Prema njegovim riječima, obavještajne službe Srbije svaki put sabotiraju zemlju, a također i ruski agenti imaju pristup Kosovu, ali ne na direktan način, prenosi “Klan Kosova”.

Srbija ima na stotine špijuna na Kosovu

Kajtazi je dao ove izjave emisiji “Ora e Fundit” na Klan Kosova gdje je komentarisao ostavku direktora Kosovske obavještajne agencije (KOA). “U zapadnom svijetu ostavka direktora može biti uobičajena pojava”. “Što se tiče Balkana ili na osnovu uslova na Kosovu ovo se smatra neuobičajeno”.

Fadil Kajtazi je rekao da direktor koji je podnio ostavku u KOA je imao problema u upravljanju jednog komplikovanog sistema. “On je imao najteži zadatak, imao je vrlo kompleksan sistem i zbog toga je imao problema sa upravljanjem, direktor koji je dao ostavku je bio u jednoj teškoj političkoj situaciji u zemlji”. “Kosovska obavještajna služba ima oko 100 osoba i nije moguće upravljati njome sa malim budžetom.” “Imamo državu koja u velikom dijelu nas ograničava.”

“U ustavu Srbije, Kosovo se i dalje vodi kao njihova država.” “Srpske obavještajne službe ima dvije, jedna vojna i druga koja je vladina agencija.” “Samo obavještajna služba Srbije ima budžet od nekoliko miliona eura.” “On nije imao nikakvog pritiska, nego nekoliko zahtjeva koje nije mogao priuštiti. Ovaj mali broj osoblja koji bi trebao pružiti zaštitu nije bio dovoljan. ”

“Imamo jednu službu koja napada ovaj prostor. Agenda im je na četiri fronta. To je masivna obavještajna služba.” “Srbija ima stotine špijuna na Kosovu”. “Samo tokom 90-ih godina je negdje oko 194 agenata objelodanjeno.” “Politika treba znati jednu stvar, ovaj posao loše utiče na politički život Kosova.” “Aktivnost srpske tajne službe na Kosovu utiče na ekonomiju, vjeru, itd”, rekao je između ostalog Kajtazi.

Jahjaga, Hisa i Redžepi kandidati za šefa KIA-e

Bivša predsednica Kosova, Atifete Jahjaga, ambasador Kosova u Makedoniji, Iljber Hisa i bivši savetnik ministara Bajrama Redžepija i Bekima Čolakua - Fisnik Redžepi, pominju se kao potencijalni kandidati za mesto direktora Kosovske obaveštajne agencije. Izvor lista Zeri navodi da se očekuje da će se u narednim danima imenovati jedan od ovih kandidata.

Nakon ostavke aktuelnog direktora KIA-e, Agrona Seljimaja, prema Ustavu, Predsednik, zajedno sa Premijerom, a nakon konsultacija sa Vladom, imenuje direktora agencije.

Zeri je uputio pitanja Kancelariji predsednika i premijera, međutim, nije dobio nikakav odgovor.

Lideri parlamentarnog odbora za nadzor KIA-e kažu da je veoma važno da na ovo mesto bude postavljeno stručno lice, stoga apeluju da imenovanje šefa KIA-e nema veze sa stranačkom opredeljenošću.

Bivša predsednica Jahjaga ima dugogodišnje iskustvo u oblasti bezbednosti, a nekoliko godina, pre nego što je izabrana za predsednicu, bila je zamenica direktora Kosovske policije.

List Zeri kontinuirano je pokušavao u ponedeljak da kontaktira Jahjagu, ali se ona nije javljala na telefon.

Dok je Fisnik Redžepi, koji je bio savetnik bivšeg ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija, a zatim i ministra za evropske integracije, Bekima Čolakua, rekao da ga visoki vladini zvaničnici nisu kontaktirali po ovom pitanju.

"Ne znam, ja sada imam nove obaveze, akademske i stručne, tako da sam potpuno fokusiran u tom pravcu," odgovorio Redžepi.

Izvor: (kossev)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš