"Srbija da se pomiri sa realnošću da je KS nezavisna država"

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, i kandidat za premijera Kosova, u intervjuu za Alsat kaže da ne bi trebalo da postoji zamena za članstvo regiona u EU.

"Srbija da se pomiri sa realnošću da je KS nezavisna država"

On je kazao da zemlje u regionu moraju da sarađuju sa jedinim ciljem punopravnog članstva u Evropskoj Uniji.

"Regionalne inicijative su svakako potrebne, ali apsolutno ne mogu da zamene evropsku integraciju. Ne možemo da kažemo da se ne integrišemo u EU i radimo nešto jedni sa drugima ovde", rekao je Kurti.

On smatra da je odgovorno da se ide na vanredne izbore u Severnoj Makedoniji, ali kaže da sada sa pozicije budućeg premijera Kosova ne zna da li će otvoreno podržati bilo koji albanski politički subjekat tokom kampanje. 

"Ne mogu danas da kažem da ćemo podržati ovu ili onu partiju", rekao je Kurti.

Kurti očekuje da će posetiti Makedoniju, da ima bliskije odnose sa Albanijom, ali za potpunu stabilizaciju regiona, smatra da je neophodno da se Srbija pomiri sa realnošću da je Kosovo nezavisna država.

"Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije prolazi kroz normalizaciju Srbije kao takve. Na Kosovu je napravljen pokušaj genocida, na proleće 1999. godine sa Kosova je deportovano 860 hiljada Albanaca, i više od milion iz njihovih kuća, imamo 20 hiljada devojaka i žena koje su silovane, i sve one su žive", naglasio je Kurti.

Kurti je rekao da su se sa DSK složili da će nova vlada imati 12 ministarstava i da očekuje da zvanično preuzme mesto premijera u novembru.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš