Srbi sa KS će moći da glasaju na referendumu SR putem pošte

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu imaće priliku da glasaju putem pošte ili preko Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu na referendumu koji organizuje Srbija o ustavnim promenama u pravosuđu, potvrdili su zvaničnici Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa (RSE) na albanskom jeziku .

Srbi sa KS će moći da glasaju na referendumu SR putem pošte

Prema njihovim rečima, ovo je jedini način na koji će pripadnici srpske zajednice na Kosovu moći da se izjasne na referendumu koji će biti održan 16. januara. Kažu da neće biti biračkih mesta u oblastima sa srpskom većinom, preneo je Kossev.

„Ponudili smo mogućnost da se glasa putem pošte ili preko Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu, koja je proizašla iz sporazuma postignutog u Briselu 2012. godine, za otvaranje Kancelarija za vezu Kosova i Srbije u Beogradu i Prištini“, navodi se u pisanom odgovoru koji je Vlada Kosova uputila RSE.

Kancelarija za vezu Srbije na Kosovu, koja se nalazi u zgradi Delegacije Evropske unije u Prištini, nije odgovorila na pozive Radija Slobodna Evropa.

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je 29. decembra 2021. da je Vlada Kosova svesna da Srbija namerava da održi referendum na Kosovu, ali da on na tako nešto neće pristati.

Istog dana reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da će se obratiti međunarodnoj zajednici zbog nedozvoljavanja da se referendum održi u srpskim sredinama na Kosovu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je tokom sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte 6. januara izrazila nezadovoljstvo odlukom vlasti na Kosovu da ne dozvole održavanje referenduma.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš