"Spremamo Carinu za ukidanje taksi i primenu reciprociteta"

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, najavio je na svom Fejsbuk nalogu da kosovska Carina priprema da 100% takse na srpsku robu zameni principom reciprociteta. Ovo je, kako navodi, izraz spremnosti da ukine takse, zbog čega od Beograda očekuje kontrapotez – izraz volje da obustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

"Spremamo Carinu za ukidanje taksi i primenu reciprociteta"

“Stoprocentna taksa na srpsku robu biće zamenjena reciprocitetom. Taksa od sto odsto biće uklonjena odmah nakon što se primeni reciprocitet. Vrlo brzo počinjemo sa pripremom kosovske Carine za to. Kao premijer Republike Kosovo izrazio sam spremnost da se ukine stopostotna taksa. Očekujem da Srbija izjavi da je voljna da zaustavi kampanju koja se tiče priznavanja nezavisnosti Kosova“, upravo je preko svoje Fejsbuk stranice poručio novi kosovski premijer Aljbin Kurti.

Njegovu objavu za samo 20 minuta lajkovalo preko 5000 korisnika, a stiglo je preko 400 komentara. Oni su uglavnom negativni, u kojima se pominje kao krivac Srbija, odnosno stavlja se u negativnom svetlu u odnosu na Kosovo, optužuje se Kurti za kolaboraciju i popustljivost.

Takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine uvela je vlada Kosova 21. novembra 2018 godine, a kao reakciju na „divlju kampanju“ Srbije protiv Kosova i nakon neuspeha Kosova da se pridruži INTERPOL-u. Od trenutka uvođenja taksi, brojni dijalog u Briselu, koji je i tada bio u krizi, u potpunosti je obustavljen, a srpska strana poručila je da ga neće nastaviti dok ne dođe do ukidanja takve odluke.

Pozivi da Kosovo ukine takse dolazili su od brojnih mešunarodnih predstavnika, a poslednjih dana, posebno glasan po tom pitanju bio je specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore između Beograda i Prištine, Ričard Grenel.

Sam Kurti se za politiku reciprociteta umesto taksi zalagao još tokom predizborne kampanje, međutim, do danas nije jasno šta će ta politika podrazumevati. U Kurtijevoj objavi ne pominje se, međutim, Bosna i Hercegovina iako je sam Kurti u brojnim intervjuima rekao da za Prištinu, Sarajevo i Beograd nikada ne mogu biti isti, te da će njegova vlada razmotriti ovu trgovinsku meru protiv BiH.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš