Špigl: Kurti i Osmani mogu doneti promene na Kosovu

Nemački Špigl objavio je analizu u kojoj se kaže da bi Kosovo bez međunarodne pomoći financijski teško preživelo, kao i da sistem vladavine zakona postoji samo površno - a razlog za to je korupcija

Špigl: Kurti i Osmani mogu doneti promene na Kosovu

Autor teksta Keno Verseck smatra da se to sada može promeniti.

"Sada se to može promeniti: početkom nedelje mesto premijera u Prištini preuzeo je Aljbin Kurti. ova vlada je prva od kraja rata 1999. godine koja uživa pun demokratski legitimitet, i nije stvorena trgovinom iza zatvorenih vrata ili pod pritiskom država koje štite Kosovo", piše Špigl.

Kako piše taj list to je signal koji ne treba potceniti u regionu “u kojem autokrate vladaju gotovo svuda2, a EU bi trebalo da shvati taj signal i ozbiljnije shvati volju građana na Zapadnom Balkanu, prenosi Koha.net.

Špigl podseća na Kurtijevu političku biografiju studentskog vođe, političkog zatvorenika u Srbiji i levičarskog aktiviste protiv političkog establišmenta na Kosovu.

Dodaje se da predsednica Parlamenta Vjosa Osmani najavljuje radikalan zaokret.

„Kosovo je krhka demokratija. Mi nemamo nezavisno pravosuđe“, rekla je ona nemačkom časopisu i osuđuje korupciju elite i poput Kurtija želi da izgradi državu vladavine zakona na Kosovu I istakla da će Kosovom odsad upravljati ljudi koji nemaju problema sa zakonom.

Na unutrašnjem planu, poše Špigl, vlada se mora boriti protiv korupcije i nepotizma, očistiti sistem od sudija i tužilaca nedostojnih svojih funkcija.

EU se mora naviknuti na vladu sa samopouzdanjem, piše Špigl koji ne očekuje brzu normalizaciju sa Srbijom.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš