Specijalno tužilaštvo vodi istragu, Euleks nije nadležan

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo da vodi istragu protiv 57 lica u vezi sa krivičnim delom ratnih zločina, za koje su izdati nalozi za hapšenje. Euleks nije zadužen za ove predmete.

Specijalno tužilaštvo vodi istragu, Euleks nije nadležan

z Specijalnog tužilaštva Kosova nisu odgovorili na pitanje da li se među licima sa poternice nalaze i Srbi, ali potvrđuju da je reč o 57 osoba osumnjičenih za ratne zločine.

“Specijalno tužilaštvo Kosova vodi istragu protiv nekoliko lica u vezi sa krivičnim delom ratnih zločina. Po zahtevu tužilaštva, izdatih od strane lokalnih tužilaca, predpretresne sudije u okviru osnovnih sudova izdale su 57 lokalnih i međunarodnih naloga. Nalozi su takođe izdati i prema zahtevima Euleksovih tužilaca”, navodi se u saopštenju Specijalnog Tužilaštva Kosova dostavljenom RTK2.

Portarolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon tvrdi da nalozi za hapšenje nisu u nadležnosti ove institucije.

“Euleks nije uključen u procesuiranje 57 naloga za hapšenje kako se izveštava u medijima. Svi nalozi za hapšenje su povezani sa lokalnim slučajevima koji su trenutno pod istragom tužilaštva Kosova. Za dodatne informacije obratite se Specijalnom tužilaštvu“, rekla je ona.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da Srbija nikada nije politizovala bilo koje hapšenje koje je neko preduzeo prema predstavnicima srpskog naroda.

Na pitanje novinara ima li naznaka o uzročno-posledičnoj vezi hapšenja lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i naloga za hapšenje Srba, Dačić kaže da "sigurno ima", ali da ne zna o čemu se radi. Dačić je ponovio da svako ko je počinio ratne zločine treba da odgovara za to i da "ovde nije reč i ne treba da bude reč o političkim prepucavanjima, već o pravnim stvarima".

Poternice su strogo čuvana tajna organa nadležnih za raspisvanje, kaže advokat Živojin Jokanović, dodajući da bi poternica izgubila svrhu kada bi se otkrilo o kojim licima je reč.

“Ne znamo kada su poternice raspisane, ko ih je raspisao, a zašto se to publikovalo nema objašnjenja niti logičnog razloga, osim ako imamo u vidu da je publikovano u vreme da je protiv Haradinaja određen pritvor u Francuskoj po poternici Srbije, osim da parališe ili da skrene neku pažnju na to što bi značilo pritisak na eventualnu međunarodnu javnost, da bi se ta poternica deplasirala“, kazao je Jokanović.

Jokanović navodi da je moguće da su informacije o optužnicama osvanule u medijima iz političkih razloga.

“Drugi razlog  koji bi mogao da pretpstavim samo jer o pravim razlozima ne možemo govoriti je u tome što se postiže jedan politički, negativan poen, jer se sad javlja kod Srba koji su u Srbiji i ovih odavde ili strah da sam u poternici pa treba da napustim Kosovo ili da ne smem da se vraćam na Kosovo. Sigurno ni jedno ni drugo, po meni, ne služi pravdi ni istini“, dodao je on.

Prethodnih dana, prištinski mediji su preneli da su nalozi za hapšenje izdati pre mesec dana, odnosno odmah posle hapšenja Ramuša Haradinaja po poternici Srbije u Francuskoj, dok se navodi su ove osobe osumnjičene za navodne ratne zločine protiv civilnog stanovništva počinjene tokom 1998. i 1999. godine i da su međunarodni zahtevi za njihovo hapšnje izdati posle odluke sudija Euleksa.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš