Specijalni sud od danas spreman za rad. Bez detalja o prvim optužnicama

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu od danas je zvanično spreman za rad. Od danas ne postoji "nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka ili optužnica Specijalizovanog tužilaštva" - ranije je potvrdila predsednica suda, Ekaterina Trendafilova. Iako iz ovog tužilaštva nema detalja kada će prve optužnice biti podignute, potvrđuju da su istrage u toku.

Specijalni sud od danas spreman za rad. Bez detalja o prvim optužnicama

Trendafilova: Posle pravilnika nema prepreka za primanje podnesaka i optužnica

Dvadeset i osmog juna iz Specijalnog suda saopšteno je da su izmene i dopune Pravilnika o postupku i dokazima Specijalizovanih komora Kosova u saglasnosti sa Poglavljem II Ustava "Republike Kosovo", nakon čega, kako su objasnili iz ovog suda - dokument stupa na snagu sedam dana kasnije i Specijalizovane komore biće spremne za sudski rad.

Nakon što je tada potvrđeno da je pravilnik u skladu sa kosovskim ustavom, predsednica suda, Ekaterina Trendafilova, poručila je da je ova odluka važna iz više razloga, navevši takođe:

"...Kada pravilnik stupi na snagu, u roku od sedam dana od današnjeg dana - neće postojati nikakva pravna prepreka za primanje podnesaka, ili optužnice Specijalizovanog tužilaštva".

Tužilaštvo: Neprofesionalno je komentarisati pitanja u vezi sa tekućim istragama 

Sa druge strane, iz Specijalizovanog tužilaštva nema informacija kada će prve optužnice biti podnete. Ipak, potvrđuju da su istrage u toku.

"Kao što je specijalni tužilac rekao u prošlosti - profesionalno, zakonito i etički je nepravilno da on komentariše pitanja u vezi sa tekućim istragama, ili da komentariše bilo koja buduća, ili potencijalna pitanja koja se tiču mandata Kancelarije specijalnog tužioca. Kako je takođe rekao, spekulacije o takvim pitanjima ne služe svrsi," rekao je izvršni pomoćnik specijalnog tužioca i zamenika ovog tužioca, Jozef Holerhed, odgovarajući na pitanje Expressa da li će prve optužnice biti podignute danas.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš