Specijalni sud čeka holandsku ratifikaciju

Još nisu rešena sva pitanja funkcionisanja Specijalnog suda za ratne zločine, koji će u Hagu raditi po kosovskim zakonima, piše Radio Slobodna Evropa.

Specijalni sud čeka holandsku ratifikaciju

Zapošljavanje osoblja je u toku, dok se i dalje čeka da holandski parlament ratifikuje sporazum o sedištu suda, koji mora da prođe kroz određene procedure.

U međuvremenu, kako su za RSE rekli iz Ambasade Holandije u Prištini, Specijalni sud može da krene sa pripremama za rad na osnovu jednog privremenog sporazuma.

"Parlament Holandije treba da ratifikuje sporazum, a vremenski period i procedure oko toga određuje sam parlament. Do tada, radiće se na osnovu jednog privremenog sporazuma o sedištu koji ne zahteva parlamentarno usvajanje u Holandiji", izjavila je za RSE holandska ambasadorka Geri Vilems. 

Evropska unija je zatražila od država članica i ostalih zemalja koje će doprineti ovom procesu da nominuju kvalifikovane kandidate za predsednika suda, kao i za registar međunarodnih sudija. 

Iz Kancelarije EU u Prištini saopštili su da je poziv otvoren do 9. septembra, te da će on omogućiti postupak izbora na osnovu zakona. 

"Proces u vezi osnivanja Specijalnih komora (Specijalnog suda) je u toku i radi se na osnovu odredaba Privremenog sporazuma o zemlji domaćinu. I pored toga, ni jedna zakonska aktivnost ne može da počne pre nego što se Sporazum sa zemljom domaćinom potpiše. Preduzet je jedan broj logističkih i administrativnih koraka, uključujući i konkurs tokom maja meseca. Sledeći konkurs biće dostupan tokom leta", kaže se u odgovoru Kancelarije EU na Kosovu. 

Iz kosovskog Ministarstva pravde saopštili su da je Kosovo svoj pravni deo, što se tiče formiranja ovog Suda, završilo. Usvojen je Zakon o specijalnom sudu, kao i sporazum sa vladom Holandije o sedištu Specijalnog suda. 

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu baviće se istragom zločina koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima". 

Sud će biti pod nadležnošću međunarodnih tužioca i sudija, a finansijska sredstva će se obezbediti iz EU fondova. 

Najstrožija kazna koju Specijalni sud može izreći osuđenom licu je kazna doživotnog zatvora. 

Zatvorska kazna se izdržava u državi koju odredi predsednik Suda, iz niza država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš