Spahiu: Ako Beograd i Priština ne postignu konačan sporazum do marta, može doći do rata

Analitičar Nedžmendin Spahiu je upozorio da, ukoliko Beograd i Priština ne postignu konačan sporazum pre marta, postoji opasnost od rata, prenosi Koha.

Spahiu: Ako Beograd i Priština ne postignu konačan sporazum do marta, može doći do rata

Spahiu je rekao da ovaj rat može da izbije jer obe strane žele da pokažu dominaciju nad severom Kosova, a Zapad bi ih mogao pustiti da se sukobe ukoliko vidi da ne postižu dogovor.

„Rizik od rata između Kosova i Srbije nije izbegnut. Analizirajmo još jednom francusko-nemački plan koji SAD i EU uzimaju kao osnovu. To je kompromis u kojem će Srbija priznati Kosovo u zamenu za veću autonomiju kosovskih Srba od one koju predviđaju Ahtisarijev plan i Ustav Kosova. Ali koliki će biti nivo ove autonomije, o tome se priča već 12 godina. Gde će se nagodba završiti zavisi od situacije na terenu, pa rizikujemo da uđemo u rat jer svaka strana želi pokazati da dominira severom. Da bi pokazao da dominira severom, Vučić je povukao Srbe iz institucija Kosova, Aljbin Kurti je dokazao da i pored barikada i drugih problema, Vlada Kosova može da održava granicu i kontroliše granične tačke. Mislim da je to bilo samo primirje koje su posredovali Amerikanci, ali ovo primirje ne znači da može trajati beskonačno. Ako strane postignu kompromis pre marta, onda se može izbeći rat, ali ako Zapad vidi da strane ne idu tako daleko, pustiće ih da se sukobe”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, kada govorimo o kosovsko-srpskom sukobu, govorimo o svim delovima Kosova, uključujući i mogućnost da Priština bude napadnuta.

„Ako SAD vide da Srbija ne želi da se preda i odustane od Rusije, onda Amerikanci mogu dozvoliti Srbiji da napravi grešku ulaskom na Kosovo kako bi imali izgovor da nasilno napadnu Beograd. Ali ne znamo da li će se Beograd upustiti u takvu avanturu. Srbija ne prihvata rancusko-nemački plan i verujem da će, ako ga ne prihvati, doći do rata, rekao je on.

Razlozi za ubistvo Olivera Ivanovića su prema rečima Spahiua spekulacije, ali je ukazao da je neko špijunirao Ivanovića za Vladu Srbije i da je zbog toga ubijen.

Spahiu je rekao da je Ivanović imao na umu da javno objavi imena ratnih zločinaca.

„O razlozima sada možemo samo da nagađamo, ali jedan je da je ubijen kada je Vučić hteo da ima potpunu kontrolu nad političkom scenom Srba na Kosovu. Posle Oliverovog ubistva, niko se na severu nije usudio da se kandiduje protiv Srpske liste. Čuo sam spekulacije, neko iz međunarodne zajednice je špijunirao Vladu Srbije i rekao da će objaviti imena zločinaca tokom rata na Kosovu. Spekuliše se da je, kada je počeo da proziva imena, Vlada Srbije odlučila da ga se reši kako bi prikrila zločince koji su učestvovali u masakrima tokom rata na Kosovu. Ne znam koliko je to sve tačno”, rekao je Spahiu.

Povodom poruke premijera Aljbina Kurtija na godišnjicu Ivanovićeve smrti, Spahiu je istakao da je to Kurtijev politički čin.

“To je bio politički čin premijera. Kurtijeva izjava je svojevrsno opravdanje da se slučaj ne istražuje pravdajući institucije za koje nema odgovornost jer su tužilaštvo, pravosuđe nezavisni, ali su ipak odraz države”, dodaje.

Spahiu je rekao da je Ivanović razlog zašto danas na severu Kosova žive Srbi i dodao da nije bilo Ivanovića, sada ne bi bilo ni Srba na Kosovu.

„Ono što se desilo posle rata kada je srpska država poražena, Oliver je bio taj koji je organizovao lokalne Srbe da spreče povratak Albanaca na sever, da zaštite Srbe od deportacije i to je bila njegova akcija. Na severu ne bi bilo Srba, ne bi bilo ni univerziteta ni paralelnih institucija. Posle 23 godine ne bi više bilo Srba na Kosovu. Ne možemo reći da je Ivanović bio lojalan Kosovu, bio je Srbiji, ali je bio most komunikacije. Govorio je albanski, razgovarao je sa novinarima”, zaključio je Spahiu.

Spahiu je dalje rekao da veruje da će premijer Kosova Aljbin Kurti prihvatiti autonomiju za Srbe koja neće uticati na suverenitet države.

„Smatram da će premijer Kurti prihvatiti autonomiju za Srbe koja neće naštetiti suverenitetu Kosova, neće uticati na spoljnu politiku Kosova, za to postoje garancije izaslanika SAD Gabrijela Esokbara, Dereka Šolea i nemamo razloga da ne verujemo u to. Smatram da bi bilo dobro da Kurti prihvati tako nešto, ali ne pod uslovom da se napravi Republika Srpska”, rekao je on.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš