Spahiju: Srbi čine uslugu Tačiju

Hašimu Tačiju bi mnogo pomoglo kada bi „Srpska lista“ imala svog kandidata za izbor predsednika Kosova, smatra analitičar Nedžmedin Spahiju.

Spahiju: Srbi čine uslugu Tačiju

Spahiju je za RTV Kim objasnio da u ovim okolnostima izbor Tačija za predsednika Kosova ne zavisi od glasova srpskih poslanika u Parlamentu.

Sa druge strane, dodaje, da je prilikom procedure izglasavanja predsednika potrebno da se bira između najmanje dvoje kandidata.

U uslovima u kojima opozicija bojkotuje rad Skupštine, predlog kandidata od strane "Srpske liste" olakšalo bi izbor Hašima Tačija za predsednika.

"Mnogo bi mu pomoglo kada bi „Srpska lista„ imala svog kandidata zbog toga što je potrebno da se u parlamentu glasa za najmanje dva kandidata. Budući da opozicija bojkotuje ceo taj proces, to je pomoć Hašimu Tačiju da se izabere za predsednika," kaže Spahiju.

Prema njegovom mišljenju, za Kosovo bi ipak najbolje bilo da se predsednik bira voljom naroda.

"Mentalni sklop našeg društva je takav da uvek zavisi od prvog čoveka i najbolje bi bilo da narod neposredno bira predsednika Kosova kao što je to u svim zemljama Balkana osim u Albaniji," kaže Spahiju.

Za ustavne promene koje bi omogućile direktan izbor predsednika Kosova ima vremena, kaže Spahiju, podsećajući da su se sve pripreme i debata na tu temu završili još pre izbora Atifete Jahjage.

"Dovoljna je jedna sednica parlamenta da se promeni član Ustava koji reguliše pitanje izbora predsednika Kosova i da se odrede nacionalni predsednički izbori za 6. mart ove godine kako bi se rešila politička kriza," kaže Spahiju.

Izvor: (kossev.info)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš