Slučaj trovanja olovom, Romi očekuju odštetu od UN

Romi koji su nakon rata na Kosovu živeli u kontaminiranim kampovima Ujedinjenih nacija (UN) u Severnoj Mitrovici i Leposaviću moguće je da od UN-a neće dobiti ni kompenzaciju, ni izvinjenje.

Slučaj trovanja olovom, Romi očekuju odštetu od UN

UN kancelarija za pravna pitanja je prošlog meseca preporučila novom generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu da ne prihvati odgovornost ili obavezu da plati žrtvama individualnu naknadu, iako je to bila greška UN-a.

Guterres će "ubrzo" doneti konačnu odluku, rekla je portparolka UN-a Times-u.

Podsetimo, Savetnički panel za ljudska prava koji funkcioniše u sklopu UN misije na Kosovu je 2016. došao do zaključka da UNMIK nije uspeo da zaštiti romske porodice koje su živele u ovim kampovima u blizini rudnika Trepča.

Zaključeno je i da je Misija bila nemarna zato što je dopustila da Romi godinama žive u tim kampovima i pored toga što su često bolovali kao posledica izloženosti otrovnom olovu.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a na Kosovu Zahir Tanin tada je uzeo u obzir preporuke Panela za ljudska prava o neuspehu UNMIK-a u odnosu prema ovim osobama, izvinjenje i zahtev za kompezaciju Romima koji su živeli u tim kampovima.

Louis Charbonneau, direktor za UN-a u Human Rights Watchu, saopštio je u sredu da Ujedinene nacije, odbijanjem da priznaju svoje zloupotrebe u slučaju kontaminiranih kampova u Severnoj Mitrovici gde su živeli Romi, ozbiljno podriva vlastiti autoritet da vrši pritisak na vlade koje krše ljudska prava.

UNMIK je u pismenom odgovoru za RSE naveo da "UN vrši napore da reši pitanje koje je pokrenuo Savetnički panel za ljudska prava.

"Ovi napori su poduzeti u saradnji sa svim relevantnim zvaničnicima u sedištu UN-a i UNMIK", rečeno je iz kancelarije za medije UNMIK-a na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš