Sledeće nedelje očekuje se smena Rikala na zahtev PSD-a

Kosovske institucije ušle su u 2019. godinu sa budžetskom blokadom, s obzirom na to da sa prihodima iz 2018. pokrivaju samo plate. Vladajuća koalicija ne može da osigura dovoljno glasova za izglasavanje Zakona o budžetu pa su im neophodni glasovi Socijaldemokratske partije Kosova (PSD). Međutim, PSD uslovljava izglasavanje budžeta, između ostalog, tražeći smenu ministra poljoprivrede, Nenada Rikala.

Sledeće nedelje očekuje se smena Rikala na zahtev PSD-a

Tokom decembra Skupština Kosova odobrila je samo nacrt budžeta za 2019. godinu.

Očekuje se da će se drugo čitanje Zakona o budžetu naći na dnevnom redu skupštine tokom treće nedelje januara.

Ipak, vladajuća koalicija u Prištini nema dovoljno glasova da izglasa budžet, čak je i u prvom čitanju zavisila od glasova poslanika PSD-a.

PSD je u prvom čitanju glasala za usvajanje budžeta, ali je nakon toga postavila uslove: smanjenje broja zamenika ministra na dva, smena ministra poljoprivrede, Nenada Rikala, uspostavljanje specijalne komisije za penzioni sistem, i da istu vodi PSD, kao i usvajanje Zakona o platama.

Ipak, iz kancelarije kosovskog premijera rečeno je da do prošle nedelje, kada je Koha pisala, nisu preduzeti nikakvi koraci.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da su svi zahtevi PSD-a „legitimni“ i da će se pozabaviti njima. Pri samom kraju godine bilo je drugih tema, koje su zahtevale posvećenost premijera, rečeno je tada iz ove kancelarije, kao i to da će javnost biti obaveštena čim budu imali nove vesti u vezi sa ovim pitanjem. 

Kohini izvori govore da nakon praznika, prvi zahtev PSD-a, koji će doći na dnevni red, jeste smena ministra Rikala. 

U međuvremenu, lider PSD-a Špend Ahmeti rekao je za KTV da ne zna kada će ministar Rikalo biti smenjen i naglasio da će budžet biti izglasan tek kada se izađe u susret njihovim zahtevima.

Inače srpski ministri u kosovskoj vlasti tvrde, kao i ostatak Srpske liste da su oni u ostavci i to još od 26. marta prošle godine "kada su specijalne policijske jedinice, u njihovom prisustvu u Severnoj Mitrovici uhapsile direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića".

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš