Skupština Kosova raspravljala o odlasku mladih iz zemlje

U ime predlagača debate govorio je poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Fidan Rekaliu, koji je izjavio da je odlazak građana, a posebno mladih, nešto najgore što se dešava Kosovu

Skupština Kosova raspravljala o odlasku mladih iz zemlje

Na zahtev 41 poslanika danas je održana vanredna sednica Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o velikom odlivu mladih s Kosova, ali nakon više od šest sati debate u nedostatku kvoruma nije usvojena nikakva Rezolucija, javlja Anadolu Agency (AA).

U ime predlagača debate govorio je poslanik opozicionog Demokratskog saveza Kosova (LDK) Fidan Rekaliu, koji je izjavio da je odlazak građana, a posebno mladih, nešto najgore što se dešava Kosovu.

Rekaliu, predsedavajući neformalnom grupom mladih poslanika u Skupštini Kosova i predsedenik Foruma mladih LDK-a, kazao je da mladi odlaze u zemlje Zapadne Evrope u potrazi za boljim životom.

"Svakom od nas su poznati razlozi zašto naši mladi odlaze s Kosova, a glavni je neperspektivnost normalnog života, a brige i uznemirenost počinju od slabog kvaliteta obrazovanja na svim nivoima u zemlji, do glavnog problema nemogućnosti da se obezbedi radno mesto nakon što se završe najviše nivoe univerzitetskog studiranja", kazao je Rekaliu.

On je istakao da je porodično i partijsko zapošljavanje kao jedini kriterijum za zapošljavanje još jedan dodatni razlog koji ubija svaki motiv i san o ostajanju na Kosovu. Rekaliu je kazao da Kosovo napuštaju i oni koji su zaposleni u javnim ustanovama.

"Odlaze lekari i inžinjeri, ne zato što nisu obezbedili materijalnu egzistenciju, nego zato što institucije nisu obezbedile ni kvalitetno obrazovanje, ni potrebnu zdravstvenu zaštitu, niti perspektivu za njihovu decu", kazao je on.

Poslanik Rekaliu je zatražio da se preduzmu konkretni koraci za zapošljavanje mladih i da se obezbedi zapošljavanje prema kvalifikacijama, a ne prema porodičnim i partijskim vezama.

"Tražim da sve poslaničke grupe zajedno predlože Rezoluciju za zaštitu i unapređenje mladih Republike Kosovo", kazao je Rekaliu.

U ime poslaničke grupe LDK-a, poslanik Naser Rugova je kazao da svi politički predstavnici nose svoj deo odgovornosti za veliki odlazak građana, posebno školovanih mladih.

"Na Kosovu su poslednjih godina 'ubijene' poslednje nade paradoksalnim odlukama, zapošljavanjem i degradacijom obrazovnog sistema, imamo više javnih fakulteta nego profesionalnih škola", kazao je Rugova.

Memli Krasniqi, šef poslaničke grupe vladajuće Demokratske partije Kosova kazao je da je i njegova partija podržala sazivanje ove vanredne sednice, jer je reč jako važnoj temi za Kosovo.

Međutim, on je napomenuo da nije bilo potrebe da se sednica zakazuje pod hitno i da poslanici dođu nespremni za ovu debatu.

"Fenomen odlazaka zabrinjava svakog od nas, ali to nije novi fenomen, niti je događaj poslednjih dana ili godine. Najveća kriza kada je to trebalo tretirati je bio početak 2015. godine kada je na desetine hiljada ljudi napustilo Kosovo. Na sreću, prema zvaničnim informacijama, većina njih se vratila jer je bila ilegalna migracija, za razliku od onoga što se danas više dešava, a zove se legalna migracija", kazao je Krasniqi.

Arbër Rexhaj iz opozicionog Pokreta Samoopredeljenje je, takođe, potencirao činjenicu da sa Kosova odlaze i oni građani koji su zaposleni, a ne samo nezaposleni i ne samo mladi, već je odlazak masivan.

I poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Visar Ymeri je ocenio da je migracija gotovo postala kolektivna odluka građana Kosova, koju svakako treba dobro analizirati. Ymeri je kazao da se ovaj problem ne može rešiti jednom rezolucijom Skupštine Kosova.

Bilal Sherifi, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske inicijative (Nisma), koja je deo vladajuće koalicije, naglasio je da se migracija događala i ranije te da se mora raditi na razvoju ekonomije i slobodi tržišta jer se samo u privatnom sektoru može desiti masovno zapošljavanje.

Iako je inicijator debate tražio da se sastavi i usvoji Rezolucija na temu odlaska mladih iz zemlje, to se na kraju debate nije dogodilo jer u sali nije bilo kvoruma.

Izvor: (aa.com.tr/ba)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš