Siva ekonomija uništava privredu Kosova

Kosovske institucije nisu uspele da se izbore protiv sive ekonomije tokom 2015., ocenjuju predstavnici ekonomskih udruženja i privrednici.

Siva ekonomija uništava privredu Kosova

Oni dodaju da je ova pojava dosta prisutna u kosovskoj privredi, i kao takva, u velikoj meri šteti ostalim preduzećima koja rade zakonski.

Tokom 2014., međunarodne finansijske institucije kao i Ministarstvo finansija u Vladi Kosova, ocenili su da siva ekonomija na Kosovu iznosi 34,4 posto, odnosno, kosovski budžet godišnje ostaje uskraćen za 450 miliona eura zbog neprikupljenog poreza.

Agim Šahini, predsednik Kosovske alijanse za biznis, kazao je da je siva ekonomija na Kosovu imala i porast tokom ove godine.

„Na osnovu naših istraživanja, ove godine siva ekonomija je povećana za tri posto, odnosno, iznosi 38 posto. U pitanju su milioni eura koji nedostaju budžetu Kosova kao posledica sive ekonomije“, kazao je Šahini.

Osim što se štete nanose budžetu Kosova, od sive ekonomije ispaštaju i preduzeća.

Šaćir Paljuši, vlasnik kompanije „Frutex“ iz Suve Reke koja se bavi proizvodnjom bezalkoholni pića, potvrđuje tu činjenicu.

„Ovih 16 godina nije se uradilo dovoljno u borbi protiv sive ekonomije i to ozbiljno šteti nama, koji regularno plaćamo sve, a ne uspevamo da postanemo konkurenti na tržištu“, ističe Paljuši. 

Ministar finansija u Vladi Kosova, Avdulah Hoti, kazao je prethodno da su tokom ove godine poduzeti određeni koraci kako bi se promenilo ovo stanje. Prema njegovim rečima, u Poreskoj upravi Kosova zabeležen je porast uplate poreza, što, kako je dodao, znači da je siva ekonomija u padu. On je takođe najavio da će se uskoro pokrenuti Fond za odobravanje kredita od kojeg će imati pomoći samo ona preduzeća koja godinama legalno obavljaju svoj posao.

Agim Šahini iz Kosovske alijanse za biznis, smatra da siva ekonomija na Kosovu otežava i kontrolu na graničnim prelazima, a zbog njihove saradnje sa nadležnim organima, dodajući da su sivu ekonomiju u nekoliko slučajeva pomogli i carinski inspektori.

Od januara do maja ove godine, Carina Kosova je pokrenula 19 disciplinskih slučajeva za oko 40 službenika koji se sumnjaju da su prekršili carinske procedure.

Slučajevi se tiču korupcije, zloupotrebe službene dužnosti i dr.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš