Šib: Nadamo se da će ostati stabilno i posle odluke o vojsci

Očekujemo da će kosovski parlament sutra usvojiti tri zakona koji će omogućiti transformisanje Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, rekao je večeras nemački ambasador Tomas Šib, te dodao da se nada da će situacija ostati stabilna i nakon te odluke.

Šib: Nadamo se da će ostati stabilno i posle odluke o vojsci

Šib je na tribini na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, koju je organizovao Centar za međunarodnu javnu politiku, podsetio da je Nemačka priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu drzavu, te dodao da je uobičajeno da suverene države imaju pravo na vojsku.

"Ali, možda ovo nije bio najpovoljniji trenutak kada je u pitanju formiranje Vojske Kosova", rekao je.

Odgovarajući na pitanja studenata da li će punopravno članstvo Srbije u EU biti uslovljeno priznanjem kosovske nezavisnosti, Šib je rekao da Srbija mora da ispuni svih 35 poglavlja, a jedno od njih i to poslednje, poglavlje je 35 o Kosovu.

"Nemačka otvoreno osuđuje takse od 100 odsto koje je uvela Priština na srpske proizvode i nadam se da će se ovaj spor uskoro razrešiti", rekao je Šib, uz opasku da dijalog sada ne napreduje, ali da nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine u okvirima EU.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš