Severna Mitrovica i Zvečan od večeras "pod karantinom"

Krizni štabovi u Severnoj Mitrovici i Zvečanu su na predlog epidemiologa, zdravstvenih institucija, Instituta za javno zdravlje, Ministarstva zdravlja, zbog novih slučajeva inficiranja građana koronavirusom ove opštine proglasili „pod karantinom“. Odluka će stupiti sada od 18 časova i trajaće „do daljnjeg“.

Severna Mitrovica i Zvečan od večeras "pod karantinom"

To znači da nijedan građanin ne može da uđe, odnosno napusti ove opštine, osim kada su u pitanju zdravstveni razlozi, snabdevanje stanovništva hranom, lekovima i ostalim potrepštinama, te zaposleni u javnoj administraciji a u vezi sa aktivnostima na sprečavanju širenja pandemije. Takođe izuzeti su i oni koji se bave proizvodnjom i prodajom.

Ove odluke su večeras novinarima kratko saopštili čelnici opštine Severna Mitrovica iz dva sistema, Aleksandar Spirić i Goran Rakić, uz zamenika direktora KBC KM dr Zlatan Eleka, infektologa Danicu Radomirović, te epidemiologa Aleksandra Antonijevića, a nakon sednice Kriznog štaba.

„Omogućeno je slobodno kretanje rukovodstvu i administrativnom osoblju sektora kao što su zdravstvo, bezbednost i adminstracija opštine, Krizni štab sa potrebnim službama. Omogućeno je kretanje za ekonomske operatere u svrhu lanca snabdevanja osnovnim sredstvima građana i institucija“, saopštio je Goran Rakić.

Osobe za koje se potvrdi da su pozitivne na koronavirus biće upućene u privremene smeštaje tj. Studentski centar u Severnoj Mitrovici, gde će biti pod stalnim stručnim, medicinskim nadzorom, poručio je Rakić.

Dodaje i da će se za „specifične slučajeve“ preduzimati i dodatne mere.

Rakić podseća na to da je zabranjeno održavanje skupova u svim sredinama – privatnim i javnim, otvorenim ili zatvorenim, osim kada je to neophodno za obavljanje radnih zadataka za prevenciju i suzbijanje pandemije gde je dopuštena distanca od dva metra.

U slučaju sahrane – „mogu prisustvovati samo bliski srodnici pokojnika i osobe koje obavljaju sahranu“.

Rakić je pozvao građane kada idu u kopovinu da idu u grupi od najviše dve osobe sa distancom od dva metra.

Upozorio je da će u budućnosti biti preduzete i druge mere u skladu sa situacijom, tj. ukoliko bude bilo potrebe za tim.

Do sada je na Severu Kosova koronavirusom inficirano 17 osoba, 11 iz Severne Mitrovice, četiri iz Zvečana i dve iz Leposavića, uključujući i osobu koja je preminula pre dva dana.

Iz Kriznog štaba Severne Mitrovice ranije danas poručili su da su obezbedili mesto za trijažu u sklopu Doma zdravlja u Severnoj Mitrovici, gde se uzorkovanje i obavlja i da se trude da pomognu medicinskom osoblju u dopremanju i obezbeđivanju medicinske opreme.

Aleksandar Spririć prethodno je najavio da iz centralnog kriznog štaba iz Beograda očekuju odluku da se pacijentima sa lakšom kliničkom slikom omogući da budu smešteni u Studentskom domu a na predlog epidemiologa iz Beograda koji su snimili situaciju na terenu.

Tim profesora infektologa i epidemiologa iz Beograda boravio je juče na Kosovu, odnosno u Severnoj Mitrovici i oni će narednih dana pomagati KBC Kosovska Mitrovica na organizaciji aktivnosti u borbi protiv daljeg širenja virusa korona, odnosno raditi na zaštiti zdravlja stanovništva.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš