Šestoro članova Samoopredeljenja dobilo albansko državljanstvo

Šest članova kosovskog opozicionog pokreta Samoopredeljenje, među kojima i nekoliko poslanika u Skupštini Kosova, dobilo je početkom meseca državljanstvo Albanije, preneli su sinoć albanski mediji. Inicijativu za dobijanje ovog državljanstva pokrenuli su sami. Navode da bi svaki Albanac "trebalo da ima automatsko pravo na državljanstvo i pasoš Republike Albanije".

Šestoro članova Samoopredeljenja dobilo albansko državljanstvo

Glauk Konjufca, Visar Imeri, Dardan Moljićaj, Aida Derguti, Aljbin Kurti, Ljiburn Aljiu i Škumbim Ćormemeti postali su državljani Albanije dekretom predsednika ove zemlje, Bujara Nišanija, i to po ubrzanoj proceduri, preneo je albanski portal "Opinion". Albanski mediji objavili su, takođe, fotografiju dekreta Nišanija, navodeći da je izdat još 8. avgusta.

Inicijativa za dobijanje državljanstva potekla je od samih članova Samoopredeljenja, što je potvrdio i šef poslaničke grupe ovog pokreta u Skupštini Kosova, Glauk Konjufca.

"Želimo da se zahvalimo predsedniku Nišaniju. Ovo je simboličan gest. Mi smo tražili albanske pasoše. Započeli smo sa procedurom pre 2-3 meseca i sve je urađeno u skladu sa zakonom," rekao je Konjufca za portal "Oranews" i dodao:

"Svi Albanci trebalo bi da imaju automatsko pravo na albansko državljanstvo i pasoš Republike Albanije. To je politika koja bi trebalo da se brani i artikuliše".

Albanski mediji prenose, takođe, da je deo kosovske opozicije zatražio albansko državljanstvo nakon što je nekim njihovim članovima, inače državljanima Albanije, ranije ove godine zabranjeno da uđu na Kosovo, dok su neki od njih, poput Boikena Abazija, Dejone Mihailji i Arber Zaimi - deportovani. Ističu, međutim, i da je odobravanje državljanstva za šestoro članova Samoopredeljenja "mera" kojom je Albanija odgovorila na odluku kosovske vlade da deportuje njihove državljane.

"Cilj je da Albanija i Kosovo budu država"

Konjufca je za "Oranews" komentarisao i pitanje "prava na nacionalno ujedinjenje".

"Suverenitet Republike trebalo bi da konstantno jača u cilju funkcije albanskog nacionalnog ujedinjenja. Mi ne negiramo Republiku. Volimo državu Kosovo, gradimo je i jačamo i konsolidujemo njen suverenitet, ali moramo da imamo cilj i taj cilj je da Republika Albanija i Kosovo budu država, da idemo prema koordinaciji aktivnosti i stapanju većine institucija i odbrani nacionalnih zajedničkih strategija," rekao je Konjufca.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš