Senatorka Marta de Sidrak: Normalizacija odnosa preduslov za međusobno priznanje

Francuska je oduvek želela normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, a na tome radi i međuparlamentarna grupa prijateljstva Francuske i Zapadnog Balkana. Normalizacija odnosa je preduslov za međusobno priznanje, kaže senatorka Marta de Sidrak u intervjuu za Kosovo onlajn.

Senatorka Marta de Sidrak: Normalizacija odnosa preduslov za međusobno priznanje

Na pitanje da li bi Kosovo trebalo da dobije viznu liberalizaciju, senatorka De Sidrak koja se nalazi i na čelu Grupe prijateljstva Senata Francuska - Zapadni Balkan, kaže.

"Situacija se razvija na ovu temu, i ovo je dobra vest". 

U kojoj meri dijalog Beograda i Prištine utiče na stabilnost celog regiona i kako Francuska može da pomogne u tom dijalogu?

Moje uverenje je da dijalog nikada ne treba prekidati. Dijalog između Srbije i Kosova je od suštinskog značaja za stabilnost regiona. Dijalog i diplomatija su i dalje najbolji alati međunarodnih odnosa i Francuska mora da podstiče njihovu upotrebu.

Nedavno je grčki premijer Micotakis rekao da treba napraviti plan da zemlje Zapadnog Balkana uđu u EU do 2033. Koliko je to realno?

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana počela je sredinom 2000-ih. To je dug i složen proces; ove zemlje su na dobrom putu za integraciju u Evropsku uniju. Međutim, teško je dati precizan horizont za ulazak zemalja Zapadnog Balkana, a one se neće sve pridružiti u isto vreme. Važno je da pregovori napreduju, posebno da bi se nagradili napori nekoliko zemalja. Dok su Ukrajina, Moldavija i Gruzija upravo aplicirale za članstvo u Evropskoj uniji, važno je dati perspektivu zemljama Zapadnog Balkana koje kucaju na vrata Evropske unije već više od dvadeset godina. Grupa prijateljstva Senata Francuska Zapadni Balkan, kojom imam čast da predsedavam, veoma je pažljiva prema ovom pitanju.

Da li ruska agresija na Ukrajinu utiče na bezbednosnu situaciju u regionu?

Moramo biti veoma oprezni u pogledu reperkusija rusko-ukrajinskog sukoba na region Zapadnog Balkana. To ne sme da bude izvor nestabilnosti, a siguran sam da će zemlje Zapadnog Balkana same obezbediti bezbednost regiona. U francuskom Senatu smo nedavno organizovali seminar – okupljanje političkih ličnosti i ličnosti iz civilnog društva sa Zapadnog Balkana – da bi razgovarali o posledicama ruske agresije u Ukrajini na stabilnost regiona.

Kako ocenjujete sadašnje odnose Srbije i Francuske?

Bilateralni odnosi su dobri i napreduju iz godine u godinu. Ovo se mora nastaviti u interesu obe naše zemlje. Francuska mora da nastavi da jača svoje odnose u regionu Zapadnog Balkana. Delegacija naše međuparlamentarne grupe prijateljstva posetila je Srbiju, Severnu Makedoniju i Crnu Goru prošlog septembra i želimo dobrodošlicu mnogim srpskim ličnostima u Senat. Tako smo nedavno primili ministra odbrane.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš