Scott: SAD podržavaju Vučića i Thaçija, oslanjamo se na mudrost Mogherini

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu, Kyle Scott izjavio je u srijedu u da predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi imaju pomoć Amerike u traženju mirnog riješenja, a da se SAD oslanjaju na mudrost visoke predstavnice EU Federike Mogherini.

Scott: SAD podržavaju Vučića i Thaçija, oslanjamo se na mudrost Mogherini

Scott je na konferenciji o bezbednosnim izazovima Zapadnog Balkana rekao da postoje “tri kritična pitanja” u regionu, od čega je jedan dijalog Beograda i Prištine, drugi spor Makedonije i Grčke zbog imena i održanje Bosne i Hercegovine kao države.

“Dobra vijest je da ti problemi nisu nerešivi, vidimo hrabrost lidera Makedonije i Grčke. Napredak u Bosni i Hercegovini nije tako brz. U Beogradu vidimo nove vibracije u vezi sa sporazumom o normalizaciji odnosa.

Nadamo se da ćemo što pre naći prihvatljivo i trajno riješenje”, rekao je Scott. Ambasador SAD u Beogradu dodao je da riješavanje problema na Balkanu zavisi od volje političkih lidera da rade zajedno, da slušaju jedni druge, da učine kompromise i prihvate saradnju.

Kako je rekao, uloga Srbije je bitna u procesu očuvanja mira u regionu, a SAD će učiniti sve da pomognu regionu i Srbiji da pronađu riješenje da riješe sukobe.

Prema njegovim riječima, svi su doživeli šok 1990. godine kada su vidjeli međuetničke sukobe na Balkanu, i da zbog takvih odnosa postoji izraz “balkanizacija” koji se koristi za fragmentaciju uz sukobe.

Scott je objasnio da se svi problemi na Zapadnom Balkanu mogu rešiti zajedničkim dijalogom, a da sve zemlje tog regiona svoju budućnost vide u Evropskoj uniji.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš