SB: Vlada Kosova da stvori klimu za investicije i poslovanje

Predstavnici Svetske banke boravili su u Prištini gde su obavlili konsultacije sa ministrima u Vladi oko strategije razvoja od 2017-2021. godine, čiji će primarni cilj biti povećanje ekonomskog rasta, stvaranje novih radna mesta i povoljnije poslovne klime.

SB: Vlada Kosova da stvori klimu za investicije i poslovanje

Kosovo je član Svetske banke od 2009. godine. Od tada, ova institucija je za Kosovo obezbedila 400 miliona evra što u zajmovi što u grantovima. Na tome je zahvalan ministar finansija, Avdulah Hoti.

“Želim da se zahvalim Svetskoj banci u ime vlade što podržava razvoj kosovskog društva kao i institucija. Još od 2009. godine Kosovo je imalo značajne grantove i zajmove od Svetske banke u mnogim oblastima. Centralna banka je pomogla Kosovu sa 400 miliona dolara. Kosovo sada ima pravo na zajmove po povoljnijim stopama”, rekao je Hoti. 

Elend Goldštaj, šefica Svetske banke za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju, ističe da je cilj ove organizacije iskorenjivanje ekstrmnog siromaštva i promovisanje zajedničkog napretka. Kada je u pitanju zapadni Balkan, jedini način da se te stvari ostvare je kreiranje radnih mesta i poboljšanje ekonomskih prilika, posebno za mlade ljude.

“Kosovo je mlada zemlja, prosek godina je 26 i to omugućava potencijalnu demografsku dividendu koja bi podstakla ekonomski rast, i toga nema u Evropi. Posao vlade je da omogući investiranje, da kreira dobro okruženje za poslovanje, da obezbedi povećanje rasta, da poboljša kvalitet javnih usluga posebno u obrazovanju, i da eliminiše barijere u poslovanju za žene, mlade i osobe sa posebnim potrebama”, rekao je ona.

Prema njenoj oceni, jedan od najbitnijih uslova za povećanje konkurentnosti je investiranje u domaću proizvodnju.

“Vi ste jedna od nekolicine zemalja u Evropi koja ima pozitivni rast svake godine od svetske finansijske krize u 2009. Vaš rast je bio 3,5 procenata godišnje što je Kosovu omogućilo da se približi prosečnoj zaradi u Evropskoj uniji, ali to je još uvek izpod proseka, mada, postoji težnja da se napravi bolji rezultat i da se Kosovo približi proseku zarada u Evropi”, kaže Godlštajn.

Ona je ponovila da je ekonomski rast ove godine 3,6 procenata, i izrazila je zadovoljstvo pošto, kako je rekla, Kosovo ostvaruje uspehe u procesu pridruživanja EU, posebno nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na sastanku koji je održan u Vladi Kosova nije obezbeđen prevod za novinare koji izveštavju na srpskom jeziku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš