Savet za zaštitu ljudskih prava: Cene testova na kovid-19 su previsoke

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda reagovao je danas nakon potvrde Ministarstva zdravlja da će privatne zdravstvene ustanove na Kosovu obavljati testiranje na kovid-19, poručivši da je cena testiranja od 50 evra za građane nedostupna, prenosi Gazeta Ekspres.

Savet za zaštitu ljudskih prava: Cene testova na kovid-19 su previsoke

"Ako su informacije tačne, da antikovid test košta 50 evra, a serološki test u privatnim zdravstvenim ustanovama košta 20 evra, u otežanim ekonomskim okolnostima kada se veliki broj građana Kosova bori da preživi, taj iznos je neprilagođen", navodi se u saopštenju Saveta.

Takođe, Savet je kritikovao aktuelnog ministra zdravlja Armenda Zemaja, kao i bivšeg ministra Arbena Vitiju zbog minimalnog broja testova na koronavirus.

"Ministarstvo zdravlja, Vitia i Zemaj su dobili značajna sredstva iz kosovskog budžeta i mnoge donacije međunarodne zajednice za borbu protiv pandemije, ali u poređenju sa regionom, broj testiranih je minimalan, dok je broj zaraženih i preminulih izuzetno veliki", ističe se u saopštenju.

Navodi se da ukoliko su informacije da će test na koronavirus koštati 50 evra tačne, to će zakomplikovati situaciju najugroženijih na Kosovu.

"Ako je ta cena od 50 evra realna, to će dodatno usložniti situaciju najugroženijih, dok oni koji imaju sve prilike - bezrezervno imaju koristi, samo utiču na povećanje broja umrlih", navodi se u saopštenju.

Poručuju da bi licenciranje privatnih zdravstvenih ustanova, sa visokom cenom testa na kovid-19, moglo biti ulaz i prilika za pandemijsku korupciju.

"Savet je protiv grube diskriminacije prema građanima Kosova. U tom slučaju je ugroženo zdravlje ogromne većine građana koji imaju veliku potrebu, u ime zaštite nepravedno privilegovane manjine", zaključuje se u saopštenju Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš