Sastanak Srbije i Kosova završen bez komentara, Mogherini zadovoljna dvema stranama

U Briselu je završena zajednička radna večera visoke predstavnice za spoljnu politiku Evropske unije (EU) Federice Mogherini i delegacija Kosova i Srbije. Kako je javio novinar RSE Rikard Džozvijak, nakon sastanka delegacije nisu davale izjave za medije.

Sastanak Srbije i Kosova završen bez komentara, Mogherini zadovoljna dvema stranama

Javnosti se jedino obratila Mogherini koja je navela da je večerašnji sastanak bio nastavak diskusije od prošle nedelje. Ona je dodala da su svi učesnici dijaloga potvrdili posvećenost zajedničkom radu unutar dijaloga, te im se zahvalila na konstruktivnoj diskusiji.

"Ohrabrena sam ukazanim konstruktivnim angažovanjem sa obe strane. Ovakva posvećenost i politička volja značajno doprinosi smanjivanju tenzija i nastavićemo da radimo u tom duhu", saopštila je ona.

Mogherini je istakla da je dijalog veoma važan proces za Srbiju i Kosovo, kao i za region, te uopšte za EU.

"Napredak u normalizaciji odnosa ključ je obema stranama da očuvaju mir i napreduju na putu Evropske unije", kazala je ona.

Podsetimo, na prošlonedeljnoj rundi dijaloga dogovoreno je da se rasprave iz dijaloga ne komentarišu u javnosti, što su rukovodioci i jedne i druge delegacije prekršili odmah po završetku sastanka. Federica Mogherini je izrazila žaljenje zbog toga.

Inače, visoka predstavnica EU se uoči večere sastala sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom, a potom i sa predsednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Tema razgovora bio je nastavak dijaloga Prištine i Beograda.Nikolić je uoči nove runde dijaloga novinarima u Briselu ponovio da srpska delegacija neće da razgovara o "tzv. nezavisnosti" Kosova, već da je ona zainteresovana za temu o formiranju Zajednice srpskih opština.

"Dok do toga ne dođe, zaista ne može više ništa da se dogovori", kazao je Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije je takođe rekao da ukoliko "Priština misli da može da obavlja sve svoje funkcije nezavisno od Beograda, Zajednica srpskih opština može da obavlja svoje funkcije nezavisno od Prištine".

Priština je u nekoliko navrata ponovila da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja.

Maja Kocijančič, portparolka Federice Mogherini, izjavila je u Briselu uoči dijaloga da će se nastaviti rad započet prošle nedelje kada su se dve strane dogovorile da se tenzije smire i da intezivno nastave rad.

"Sastanak danas je potvrda toga. Razgovaraće se o otvorenim pitanjima, o sprovođenju već postignutih dogovora u dijalogu, pa i o tome kako dalje. Rad mora da se nastavi i to je važno za normalizaciju odnosa", kaže Kocijančič, pozdravivši ostvarene direktne kontakte kosovskih i srpskih zvaničnika.​

Tokom prošlonedeljnog sastanka dogovoreno je da dve strane "spuste tenzije" i ambicioznije nastave politički dijalog, koji je bio prekinut na godinu dana.

"Stabilizacija Zapadnog Balkana ključna"

Kako je ranije javio dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozvijak, ovog puta se očekuje da će dve strane razgovarati više o pitanjima koja se tiču samog dijaloga, kao što su sloboda kretanja, most u Mitrovici, implementacija sporazuma o energetici i Zajednica opština sa srpskom većinom.

Učesnici u procesu nisu se previše oglašavali o predstojećoj rundi dijaloga, što je u neku ruku bio dogovor prošlonedeljne runde razgovora – da se prevaziđe zategnutost i da se rasprave iz dijaloga ne komentarišu u javnosti.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je u utorak da se o zidu u Severnoj Mitrovici neće razgovarati u Briselu, jer je to "unutrašnje, ustavno i zakonsko pitanje i pod potpunom nadležnošću kosovskih institucija".

Tači je, takođe, rekao da domaće institucije moraju da okončaju i pitanje demarkacije i Zajednice opština sa srpskom većinom, kako bi se otvorila perspektiva liberalizaciji viza.

"Očekujem da će se tenzije spustiti još više, da će se nastaviti dijalog i angažovanje na normalizaciji odnosa radi pomirenja, saradnje i dobrosusedskih odnosa", naveo je Tači u pismenoj izjavi RSE uoči dijaloga.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će delegacija Beograda pokazati dobru volju i izrazio nadu da će se isto ponašati druga strana.

"Nadam se da ćemo moći da razgovaramo trezveno, da ćemo da sačuvamo mir, da svi dobro razumemo da je stabilizacija Zapadnog Balkana ključna za napredak regiona i bolji životni standard", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

Inače, Tači i Vučić, su tokom proteklog vikenda obavili telefonski razgovor i "dogovorili da reše sva pitanja koja su od zajedničkog interesa putem dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", napisao je Tači na Twitteru.

"Mustafa manje aktivan u dijalogu"

Analitičari na Kosovu veruju da nastavak dijaloga na visokom nivou ima za cilj da se postigne garancija za sprovođenje svih postignutih sporazuma.

Kako je analitičar Imer Muškoljaj rekao u razgovoru sa Artonom Konuševcijem, novinarom Kosovskog servisa RSE, Brisel veruje da Tači i Vučić mogu više da utiču na sprovođenje sporazuma, nego što mogu verovati premijeru Isi Mustafi koji se, prema rečima Muškoljaja, nije pokazao aktivnim kada je u pitanju dijalog sa Srbijom.

Između Kosova i Srbije je krajem prošle godine došlo do pogoršanja odnosa nakon što su lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici podigle zid u blizini glavnog ibarskog mosta koji uskoro treba da bude pušten u promet.

Nakon toga, jedan od lidera opozicije Ramuš Haradinaj uhapšen je po srpskoj poternici u Francuskoj zbog ratnih zločina.

Situacija je pogoršana kada je Srbija uputila voz sa natpisom "Kosovo je Srbija", čemu su se kosovske vlasti oštro usprotivile i odlučile da ne dopuste ulazak tog voza na Kosovo. Zvaničan Beograd je, ipak, odlučio da voz iz Raške vrati nazad za Beograd.

Inače, opozicija Kosova se protivi nastavku dijaloga sa Srbijom zbog, kako navode, sve učestalijih provokacija Srbije.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš