Samo za tri meseca Kosovo napustilo preko 90 lekara

Samo u roku od tri meseca više od 90 lekara napustilo je Kosovo. Zabrinuti zbog ovog fenomena, zdravstveni radnici zahtevaju da državne institucije stvore uslove za rad. Prema njihovim rečima, Kosovo je u riziku da bude ostavljeno bez kadra.

Samo za tri meseca Kosovo napustilo preko 90 lekara

Sve veći odlazak zdravstvenog osoblja sa Kosova kako bi radili u evropskim zemljama poprima ozbiljne razmere. Predsednik kosovske lekarske komore, doktor Pljeurat Sejdiu, rekao je za javnu televiziju da će to imati posledice za zemlju.

"U roku od tri meseca više od 90 lekara otišlo je na zapad. Ovo je izuzetno zabrinjavajuće, i to uz sve prepreke koje postoje za slobodno putovanje i bojimo se da smo došli do dana da po jedan lekar dnevno napušta Kosovo", rekao je on.

Isti problem ističe predsednik Saveza sindikata zdravstva Kosova Bljerim Sula. On napominje da ukoliko institucije u zemlji ne budu ozbiljno radile u tom pogledu, Kosovo će imati ozbiljne probleme.

"Imamo puno problema. Radimo na zajedničkoj strategiji sa Ministarstvom zdravlja, na tome da se problem lekara postavi kao nacionalni problem. To možemo da postignemo i onda možemo da zaustavimo ovaj fenomen, u suprotnom odliv permanentno raste", rekao je on.

Ali, koliko zemlja gubi kada već edukovano medicinsko osoblje napusti zemlju, objasnio je dr Pljeurat Sejdiu.

"Doktoru je potrebno najmanje 14 godina da se pripremi za pravilno pružanje specijalističke usluge. U pitanju su stotine hiljada evra, a ja govorim samo o novčanoj strani, dok oni (lekari) ‘nestaju’, a onda će biti potrebne godine da se zamene. Pa, da li imamo vremena, ja mislim da ne", rekao je Sejdiu.

Za dr. Hadži Avdiljin, člana parlamentarnog odbora za zdravlje iz LDK, ova situacija je rezultat lošeg upravljanja zdravstvenim sistemom.

"Iako imamo najmanji broj lekara, lekari nemaju posao. Ovo pokazuje da mi ne znamo koji su nam lekari potrebni, koje specijalizacije treba da se podele a to nas košta mnogo sa gubitkom velikog potencijala mladih lekara, ali i zato što najvitalniji deo društva beži".

Nacrt zakona koji garantuje povećanje plata za zdravstvene radnike prošao je na vladi, a za vreme glasanja u Skupštini, beli mantili dobiće povećane plate.

Očekuje se da se time poboljša njihovo stanje i poveća dostojanstvo, u odgovoru kaže kancelarija za komunikacije u ministarstvu zdravlja za javnu televiziju.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš