Ruše li SAD vladu Aljbina Kurtija?

Opozicioni lideri na Kosovu sve su češći gosti u Sjedinjenim Američkim Državama, a poslednjih meseci predsednici DSK i DPK u Vašingtonu su održali brojne sastanke sa senatorima, kongresmenima i drugim američkim zvaničnicima. Molitvenom doručku početkom februara prisustvovali su Memlji Krasnići i Ramuš Haradinaj, dok poziv za Aljbina Kurtija nije stigao, pa mnogi uveliko nagađaju da li to iz SAD kreće inicijativa za obaranje aktuelne kosovske vlade.

Ruše li SAD vladu Aljbina Kurtija?

Sve se češće mogu čuti kritike na račun Kurtija iz SAD, a sada najčešće zbog odbijanja da formira Zajednicu srpskih opština uprkos mnogim zahtevima sa Zapada.

Izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je da će ZSO biti formirana sa ili bez Kurtija. Na diskusiju o ZSO koja je održana 31. januara u ambasadi SAD u Prištini, ambasador Džefri Hovenijer nije pozvao Kurtija.

Ambasador Kosova u Vašingtonu Iljir Dugoli, istovremeno, stavio je do znanja ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali da stalno ažurira zahteve za sastanke u SAD, ali da je od strane američkih vlasti postoji samo "polovična posvećenost".

"Posle razvoja događaja u poslednjih nekoliko meseci, svaki put kada smo ažurirali ovaj zahtev, američka strana je zauzela negativniji stav nego inače", napisao je Dugoli.

Baraljiu: Moguće, ali nije demokratski

Vodeći se primerom kada je prva vlada Aljbina Kurtije srušena nakon nepuna dva meseca, postavlja se pitanje da li američka administracija ignorisanjem Kurtija želi da pokaže da je vreme da se neko novi nađe na mestu premijera u Prištini, uz ideju da bude konstruktivniji i poslušniji na njihove zahteve.

Kosovski analitičar Mazljum Baraljiu kazao je za Kosovo onlajn da je rušenje vlada u Prištini postalo tradicija.

"Nažalost to je postala tradicija, a nije demokratski. Jeste moguće, sila Boga ne moli, ali nije dobar model. Imamo primer kada je prethodna Kurtijeva vlada oborena nakon 50 dana, i formirana je vlada koja nije bila logična, bila je veštačka i nenačelna i zbog toga nije potrajala. Na to je narod odgovorio sa 50 i više odsto poverenja sadašnjoj vladi", rekao je Baraljiu.

Prema njegovim rečima pristup Eskobara i ostalih zvaničnika je pogrešan, jer kaže, reč naroda treba da bude poslednja. 

"Takav način istupanja Eskobara i bilo kog drugog predstavnika sa zapada ili istoka je pogrešan, Volja naroda je volja Boga, rečeno je davno. Izaslanici i diplomate ne bi trebalo da se tako ponašaju jer javno mnenje i narod mogu sve da urade", naglasio je Baraljiu.

Mijačić: Trenutno nema adekvatne zamene za Kurtija

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za poglavlje 35 Dragiša Mijačić smatra da na Kosovu trenutno nema adekvatne zamene Kurtiju.

Dodaje da se pre može očekivati jači pritisak da Kurti ispuni obaveze u dijalogu.

"U ovom trenutku na Kosovu ne postoji adekvatna zamena Albinu Kurtiju, a svaki avanturizam koji bi vodio ka njegovom smenjivanju ne bi dao željene rezultate. Predstavnici američke administracije su svesni toga pa pre možemo očekivati veći pritisak na Kurtija da ispuni ranije preuzete obaveze, uključujući i formiranje ZSO, nego da će se raditi na njegovom rušenju. Takođe treba imati u vidu da su sledeće godine predsednički izbori u Americi što će uticatii i na odnose na Kosovu, tako da i sa tog stanovišta nije realno očekivati rušenje Kurtija", rekao je Mijačić.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš