Rubin: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je moguća, potrebno je doneti hrabre odluke

Specijalni izaslanik SAD Džejms Rubin pozdravio je dogovor Kosova i Srbije i istakao da je ovo "vreme velike nade na Balkanu", kada lideri moraju da budu spremni na velike promene, prenosi N1.

Rubin: Normalizacija odnosa Kosova i Srbije je moguća, potrebno je doneti hrabre odluke

„Drago mi je što konstatujem da su i zemlje i narodi ostavili na neki način ratove iza sebe i da se trude da normalizuju odnose. Pozdravljamo sporazume na kojima radi EU i pomaže Kosovu i Srbiji da imaju normalne odnose, da omoguće narodima da žive jedni pored drugih, da priznaju simbole, manjinska prava, slobode narodu i krenu napred tako da i Kosovo i Srbija mogu da budu deo evropskih institucija“, kaže Rubin.

Ističe da je bitno zaboraviti prošlost i krenuti napred.

„Sporazum daje mogućnost da se stavi tačka na sukob, neslaganja, patnje, da se krene napred prema svetlijoj budućnosti, da deca mogu normalno da odrastaju, a ne da se brinu ko je kome šta uradio u prošlosti“, dodaje Rubin.

Razume da to jeste teško, ali i da je neophodno.

„Ja shvatam koliko je teško. Iako se sve dešavalo odavno, rat često podseća ljude na bolan način šta se desilo, ali ljudi moraju da se okrenu budućnosti, a ne da se raspravljaju o prošlosti“, navodi Rubin.

Veruje da je to moguće, ali će, kaže, biti potrebno doneti hrabre odluke.

„Biće potrebno liderstvo i hrabre odluke lidera. Lideri moraju da govore istinu svom narodu, naravno, niko neće dobiti 100 odsto svojih zahteva, niko ne može dobiti sve, mora se učiti kompromis. Mislim da postoji prilika, prilika su pregovori, koji će normalizovati odnose Srbije i Kosova, to je moguće uz snažno liderstvo i odluke“, rekao je Rubin.

Istakao je da će svi morati da odigraju svoju ulogu.

„Lako je unositi nemir, žaliti se, zahtevati da dobijete 100 odsto. Ako jedna strana želi da dobije sve, ovo neće funkcionisati. Mora to biti prihvatljivo rešenje i za Kosovo i za Srbiju, lideri moraju da donesu teške odluke i da krenu ka normalizaciji koja je danas moguća. Danas je to moguće sa sporazumima koji su potpisani“, naglasio je Rubin.

Rubin, koji je i bivši pomoćnik državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt, najavio je posetu Zapadnom Balkanu, ističući da je informaciono doba donelo mnoge koristi, ali i opasnosti.

„Nažalost, digitalne tehnologije donele su i velike opasnosti. Na Zapadnom Balkanu vidimo kako Rusija i Kina truju informaciono okruženje, videli smo to zagađenje tog okruženja dezinformacijama, manipulisanjem informacijama“, kaže Rubin.

On je naveo da će tokom posete regionu govoriti o tome kako je medijsko okruženje "zatrovano" dezinformacijama.

„Prošle su 23 godine kako sam bio na Balkanu ispred američke vlade, radujem se proleću na Balkanu, ali predmet i tema moje posete su ozbiljni, a to je način na koji je medijsko okruženje zatrovano dezinformacijama, uglavnom iz Rusije. Istovremeno imamo taj užasan rat u Ukrajini, Rusija je probala da upotrebi dezinformacije i laži o ratu, a da istovremeno njihova vojska ubija nedužne ljude, uništava energetski sistem, ruši škole i krši to da se ne sme okupirati susedna zemlja“, dodaje Rubin.

Ističe da mu je veoma drago što su izbori u Crnoj Gori doveli do izbora novog predsednika.

„Čestitam mu na pobedi, nadam se da ćemo sarađivati s njim. Međutim, konstatujemo da na Zapadnom Balkanu postoji problem ruskih dezinformacija, u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i širom regiona. Pokušavamo da nađemo način da limitiramo taj problem, naravno da ne možemo potpuno eliminisati mogućnost da se izgovaraju laži na televiziji“, kaže Rubin.

Dodaje da poznaje region i da zna koja šteta se može naneti medijskim manipulacijama.

„Želim da radim sa vladama koje žele da budu deo evropskog sistema, i da budu svet prava i pravila gde se poštuju evropski principi. Hoćemo da pokušamo da sve uradimo da eliminišemo to zagađenje medijskog okruženja“, naglašava Rubin.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš