Rojters: Sud naložio ponavljanje suđenja u slučaju Medikus

Vrhovni sud Kosova naložio je ponavljanje suđenja doktorima i zvaničnicima osuđenim za trgovinu organima između 2006. i 2008. godine, navodi se u danas objavljenoj odluci, prenosi Rojters.

Rojters: Sud naložio ponavljanje suđenja u slučaju Medikus

Euleks je saopštio da je razočaran tom odlukom suda.

"Misija izražava razočaranje ishodom slučaja Medikus u kojem je sudsko veće sastavljeno većinom od lokalnih sudija, poništilo sve prethodne presude u delovima gde su optuženi proglašeni krivim", rekla je portparolka Euleksa Besa Domi za Rojters.

Prema optužnici, 2008. godine na klinici Medikus u Prištini obavljeno oko 30 nelegalnih transplantacija bubrega.

Siromašni ljudi iz Turske, Rusije, Moldavije i Kazahstana su prodavali svoje bubrege za 10.000 do 15,000 evra, dok su primaoci, uglavnom Izraelci za organe plaćali po 80.000 do 100.000 evra za organe, navodi britanska agencija.

Bivši vlasnik klinke Medikus Ljutfi Derviši, inače urolog, proglašen je 2013. godine krivim za organizovani kriminal i trgovinu ljudima i osuđen na osam godina zatvora, dok je njegov sin osuđen na sedam godina.

Četvorica drugih osoba, među kojima su zvaničnici kosovskog ministarstva zdravlja, dobili su manje kazne.

Sudsko veće Vrhovnog suda, koje čine dvojica lokalnih sudija i jedan međunarodni, poništilo je presudu zbog proceduralnih nepravilnosti i naložilo ponavljanje suđenja nakon što su se optuženi uložili žalbu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš