Redžepi: Srbi moraju da prihvate i prisustvo drugih

Emilija Rekhepi, treća potpredsednica Vlade za pitanja manjina i ljudska prava u Vladi Kosova, govorila je o slobodnom kretanju između Kosova i Bosne i Hercegovine, gde i dalje postoje problemi u vezi sa sporazumima koji su davno ratifikovani u Skupštini Kosova, a koji u proizašli iz „Berlinskog sporazuma”.

Redžepi: Srbi moraju da prihvate i prisustvo drugih

Za kašnjenje od strane Bosne i Hercegovine, potpredsednica Vlade Redžepi je okrivila predstavnika Srbije u Federaciji BiH, koji je zatražio da se ova tačka skine sa dnevnog reda radi razmatranja. Ali, okrivila je i druge predstavnike, Bošnjake i Hrvate, koji, prema njenim rečima, nisu uradili dovoljno da bi uticali na postizanje sporazuma, njegovu ratifikaciju.

Ona  je, međutim, izrazila nadu da će sporazum biti ratifikovan u bliskoj budućnosti, jer je Dodik izjavio da se neće protiviti slobodi kretanja i sada nema pravo da sabotira sporazum.

Ona je dalje objasnila da je Bosna i Hercegovina bratska zemlja za građane Kosova.

Dok se saznalo da je Skupština Republike Srpske zatražila ostavku Srba od Ustavnog suda BiH, zbog, kako su rekli, njegovog antidejtonskog i antiustavnog delovanja, Redžepi je naglasila da su Srbi mora prihvatiti i prisustvo drugih koji ovde žive.

Ona je ovom prilikom napomenula Zajednicu opština sa srpskom većinom, preko koje država Srbija ima za cilj da formira Srpsku Republiku na Kosovu, dodajući da opštine ne mogu biti jednonacionalne, već moraju pripadati građanima, ističući da će se naša zemlja suprotstaviti ovom fenomenu koji je sada aktuelan.

„U svakoj normalnoj državi postoje dve vrste vlasti, lokalna i republička, a sama činjenica da se nekom drugom daje pravo na drugu izvršnu vlast, onda se podrazumeva da stvarate drugu državu u državi. Njen početak nema kraja, nešto što otvara pandorinu kutiju i što može izazvati destabilizaciju u drugim zemljama regiona u kojima žive Srbi i ne samo oni, već i drugi narodi“, izjavila je Redžepi u RTK.

Povodom naziva  Asocijacije, gde se po Ohridskom sporazumu pominje i termin samoupravljanje, za koji kritičari vlasti kažu da je neka vrsta autonomije, Redžepi je pojasnila da smo na Kosovu svi isti i da , prema njenim rečima, malo manje je važno kakva su ovlašćenja i kakav će statut imati ovo udruženje ili samouprava. „Sama činjenica da je to definisano Ustavom, to znači da mi kao država, tačnije sama Srbija, sa ovom asocijacijom ili samoupravom, moramo da poštujemo suverenitet i integritet Kosova“, izjavila je zamenica premijera Kurtija na RTK

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš