Rašić: Zalagaću se za društvenu integraciju Srba u kosovsko društvo

Predsednik Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić, kojeg je danas za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova imenovao premijer Albin Kurti, kaže da će se u svom radu zalagati za društvenu integraciju Srba u kosovsko društvo, kao i na ekonomskom oporavku građana.

Rašić: Zalagaću se za društvenu integraciju Srba u kosovsko društvo

“Još uvek nisam video ceo budžet Ministarstva, ali koliko ja znam Ministarstvo radi po nekom šablonu koji je još odavno bio postavljen, a to je dobijanje nekog građevinskog materijala ili građenje nekih kuća. Moraćemo naše delovanje da proširimo na privredni oporavak, da uključimo građane u što većem broju”, izjavio je Rašić za Redakciju na srpskom jeziku Radio Kosova 2. 

On se nada da će uskoro budžet Ministarstva biti uvećan, te da će pokušati da napravi novi organizacioni sestem koji se neće baviti samo kupovinom materijala, nego stvarnim životom ljudi i njihovim ekonomskim razvojem.

Rašić je ocenio da kosovski Srbi moraju da razvijaju svoje autentične predstavnike i svoje autentične planove i programe.

“Ovim tempom mi ćemo se verovatno prepoloviti u narednih 5 godina i ostaće samo pesma od naše tradicije i kulture. Prema tome, pragmatičan pristup rešavanja problema je najbitnija stvar kojom ćemo se baviti. Zato očekujem, a to sam rekao i premijeru, apsolutnu podršku na način gde ću ja biti verovatno uporan, čak i dosadan, kada su u pitanju prava Srba i naravno i drugih zajednica, kroz kosovske institucije, ali i kroz ekonomski program”, naveo je Rašić.

U međuvremenu, Srpska lista je saopštila da je imenovanje Nenada Rašića za ministra, bez saglasnosti srpskih poslanika, protivustavna odluka i zbog toga će se žaliti Ustavnom sudu Kosova.

Nenad Rašić, medjutim, objašnjava da se u Skupštini Kosova samo jednom glasa za izbor premijera i njegov kabinet, a posle toga premijer sam ima prava da razrešuje i imenuje ministre.

“Ako pitate da li mi imamo prava kao Građanska inicijativa da nominujemo kandidata za ministra, odnosno u ovom slučaju mene, moj odgovor je da, zbog toga što od momenta kad je naš poslanik ušao kao predstavnik Građanske inivijative za slobodu, pravdu i opstanak u Skupštinu Kosova, mi smo dobili pravo da nominujemo naše kandidate za bilo koju izvršnu poziciju”, ističe Rašić.

Nakon što je deset poslanika Srpske liste podnelo ostavke, rezervnih devet kandidata Srpske liste sa zadnjih parlamentarnih izbora  tehnički je preuzelo poslaničke mandate u Skupštini Kosova, dok deseti srpski poslanik dolazi iz Građanske inicijative za slobodu, pravdu i opstanak, koju je formirao Rašić.

I profesor Ustavnog prava Mazlum Baraljiju ističe da je imenovanje Rašića za  novog ministra zasnovano na Ustavu, obzirom da je Srpska lista napustila kosovske institucije, a srpskoj zajednici pripada jedno ministarsko mesto.

O eventualnom načinu povratku Srba u kosovske isntitucije kao što su administracija, sudstvo i policija, profesor Baraljiju kaže da postoji određeni zakonski postupak koji treba da se sprovede kako bi došlo do njihovog povratka na radna mesta.

„Svaki slučaj ponaosob treba da se analizira, kao i slučaj ostavke ako postoje određeni razlozi. Najverovatnije će pojedinačno postupiti administracija, odnosno odgovarajuće  institucije, a ako je to uradjeno bez razloga, neosnovano u određenim zakonskim osnovama, onda naravno treba pristupiti ponovnom postupku, odnosno objavljivanjem konkursa i konkurisanjem za ta radna mesta. Takodje može biti i treća opcija, a to je neka politički odluka koja će automatski vratiti te ljude na njihova radna mesta“, kaže profesor Baraljiju.

Mesto ministra za zajednice i povratak ostalo je upražnjeno nakon što je Goran Rakić početkom novembra podneo ostavku kada su svi predstavnici Srpske liste izašli iz kosovskih centralnih institucija i iz svih institucija u četiri opštine na severu Kosova zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih na RKS tablice.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš