Raka: Epidemiološka situacija pogoršana u poslednjih mesec dana

Epidemiološka situacija se u poslednjih mesec dana pogoršala, svrstavajući Kosovo među one sa najvećim brojem obolelih u Evropi, rekao je mikrobiolog Ljulj Raka za Indeksonlajn, prenosi RTK.

Raka: Epidemiološka situacija pogoršana u poslednjih mesec dana

Prema njegovim rečima Kosovo uopšte nije izašlo iz prve faze pandemije, jer nije bilo perioda od 28 dana bez potvrđenog virusa kovid -19.

Dodao je da su retki oni  koji su dostigli taj stadijum od početka pandemije, navodeći primer Crne Gore. 

Imali smo udarne talase na početku pandemije i nakon popuštanja mera, rekao je Raka i najavio još jedno moguće pogoršanje epidemiološke situacije tokom sezonskog gripa.

Istakao je da su dva glavna faktora koja utiču na porast broja obolelih od koronavirusa, nepoštovanje jednostavnih preventivnih mera od strane građana i nedostatak rigoroznog nadzora i kontrole od nadležnih institucija, koja prema njegovim rečima ne sme da izostane po bilo kojoj ceni.

Prema njegovim rečima, to su istovremeno faktori koji su uticali na preopterećenje zdravstvenog sistema.

"Takođe moramo da poradimo na povećanju kapaciteta kreveta u kosovskim bolnicama i na testiranju", naglasio je Raka.

Pozvao je na pridržavanje mera za suzbijanje pandemije, fizičke distance u svim okolnostima, obavezno nošenje maski na mestima gde ne postoji mogućnost distance i stalno održavanje higejene.

„Druga važna poruka je izbegavanje bilo kog mesta na kome vlada gužva, posebno u restoranima i zatvorenim prostorijama.  Prisustvovanje događajima kao što su venčanja i proslave rođendana predstavljaju svesni rizik za lično i porodično zdravlje", rekao je Raka.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš