Radosavljević: Srpska lista počela s pritiscima na Kosovu

"Srpska lista je već počela da vrši pritiske i ucene na građane na severu Kosova", rekao je u Novom danu urednik TV Mir-a iz Leposavića, Nenad Radosavljević. S druge strane, Dušan Janjić, predsednik UO Foruma za etničke odnose, ocenjuje da će Srpska lista na ovim izborima jedva osvojiti osam mandata i dodaje da ideja da se uguši svaki drugi glas na Kosovu nije dobra.

Radosavljević: Srpska lista počela s pritiscima na Kosovu

Radosavljević je u Novom danu istakao da je Srpska lista interesna grupacija koja koristi sve instrumente koje je zapad dao Aleksandru Vučiću da radi šta hoće i to radi kroz pritiske i ucene. Prema njegovim rečima, pritisci i ucene se najčešće odvijaju kroz plate u srpskim institucijama, investicije i subvencije, odnosno pretnje da će se bez istih ostati.

„Najverovatnije će iz Građanske inicijative Oliver Ivanović izaći dvoje odbornika iz Skupštine u Mitrovici. I Marko Jakšić je juče napustio u znak protesta. Taj pritisak retko ko može da izdrži“, ističe Radosavljević.

„Što se tiče izbora, ima mnogo dilema, mnogo se razmišlja. Mnogi se neće kandidovati, mnogi neće izaći da glasaju. Pošteni da budemo, od koalicije Povratak koja je bila ozbiljan državni projekat“, sve ostalo su bile interesne grupacije, ocenjuje Radosavljević.

On kaže da od izbora 2013. godine, kada je prema njegovim rečima ukradeno 8.000 glasova, postoji krađa glasova na Kosovu na koju međunarodne organizacije poput OEBS-a žmure.

Dragan Janjić podseća da je kosovskim Ustavom srpskoj manjini garantovano 10 mesta u skupštini, a da je Srpska lista na poslednjim izborima osvojila devet i izražava sumnju da će ovog puta uspeti da „dobaci“ osam mandata. On smatra da zbog toga srspke partije treba da idu na izbore u više lista i da je to pitanje o kojem bi Srpska lista tebalo da razmišlja, umesto o gušenju svakog drugog političkog glasa.

"Ne koče takse dijalog, već političari iz Prištine i Beograda"

Gosti Novog dana slažu se da problem za srpsko stanovništvo na Kosovu nije nastao kada su uvedene takse, već kada su Priština i Beograd umesto tehičkih razgovora ušle u pregovore o poslednjem pitanju – statusu Kosova.

Direktor RTV Mira kaže da od kada se razgovara o statusu svi traže izgovor da se sa pregovorima odugovlači dok se ne stekne povoljna pozicija među vlastitim glasačkim telom. U međuvremenu, stanovništvo ima problema sa tablicama, dokumentima, nedostatkom lekova.

„Nisu takse najveći problem. Postoje mnogo veći problemi vezani za slobodu kretanja, za tablice, za neke dokumente. Moglo je da se u tehničkim razgovorima ti problemi dovedu u red. Oni nisu rešavani, a sada su zaustavljani i ništa se ne rešava jer se čeka da se dogovori status i neka velika pitanja“, ističe Radosavljević.

Janjić deli njegovo mišljenje i napominje da dijalog ne koče takse, već političari.

„Političari skreću priču, koči što su se dotakli zadnjeg pitanja statusa i teritorija, a onda se njihove crvene linije zaborave. Takse služe da se uspostavi kontrola na teritoriji, što je Priština i uradila, i da se obezbedi opstanak na vlasti i popularnost građana“, objašnjava Janjić.

Dodaje da su takse pokazale svu slabost evropske politike i dotukle je.

„One će biti ukinute, desiće se pre obnavljanja dijaloga. To je taj decembar o kojem govori Ivica Dačić“, kaže Janjić.

"Vidimo se dan posle“

Janjić ističe da ga detalji, marifetluci, igre balkanskih i velikih moćnika više ne zanimaju. I kada kaže vidimo se dan posle, misli na dan posle potpisivanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, koji se kuva.

„Objektivno dijalog je umro negde 2016. kada se Džozef Bajden pojavio sa idejom specijalnog izaslanika za Balkan i evo imate realizaciju. Posle tri pojedene godine, imamo specijalnog izaslanika Metjua Palmera. Proces ide u kuhinjama velikih i malih igrača, tekst sporazuma se slaže. Druga je stvar stepena demokratije i koliko se o tim platformama zna“, napominje Janjić.

On objašnjava da kada Palmer kaže da je cilj međusobno priznanje Kosova i Srbije, to znači da Srbija prizna da Kosovo postoji i da cilj SAD nije rešavanje krize, već upravljanje njome dok se ne steknu uslovi za punim priznanjem Kosova.

Prema mišljenju Nenada Radosavljevića, ideje o razmeni teritorija, razgraničenju, podeli, blagoj korekciji su glupe i vode ka jednom – priznanju Kosova.

On smatra da trenutno stanje nije tako loše i da i Srbima i Albancima treba dati vremena da se pomire i da nauče da žive jedni sa drugima. Priznanje vidi kao rešenje u budućnosti kada političari i u Prištini i među Srbima budu neke nove generacije koje su se školovale u inostrantvu, koje međusobno razgovaraju i koje će i Kosovo i Srbiju uvesti zajedno u Evropsku uniju.

Kako kaže, javno mnenje na Kosovu je, kao i u Srbiji, sada indoktrinirano i izmanipulisano od strane političara koji su ih uveli u rat i ne može se očekivati da ih iz tog rata i izvuku.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš