Provjerom lista, 47 kandidata za poslanike ima problem sa zakonom

Pravnosnažnom presudom u posljednje 3 godine 47 kandidata koji su dio izbornih lista proglašeno je krivim za krivično djelo.

Provjerom lista, 47 kandidata za poslanike ima problem sa zakonom

To je najavio glasnogovornik Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi, koji je rekao da 15 od 28 subjekta ima kandidate koji imaju problema sa zakonom.

„Obavijestio bih vas da je Centralna izborna komisija do sada dobila odgovore od: Izbornog Panela za žalbe i predstavke; Sudskog Savjeta Kosova; Ministarstva vanjskih poslova; i Kosovske obaveštajne agencija. Sve ove institucije odgovorile su na zahtjeve koje smo imali za svaku od njih, a koje smo obznanili na konferenciji u ponedjeljak.

“Ove institucije su na zahtjev za potvrdu podobnosti kandidata odgovorile članom 29. Zakona o općim izborima. Iz odgovora koji smo dobili od Sudskog saveta Kosova, proizilazi da 15 od 28 političkih subjekata koji su se prijavili za sertifikaciju imaju kandidate koji nisu u skladu sa članom 29. Zakona o opštim izborima, slovo q, koji precizira da kandidat za Zastupnici ne mogu biti osoba koja je pravosnažnom presudom u posljednje 3 godine proglašena krivom za krivično djelo.

Ukupno postoji 47 kandidata od oko 1.080 koji su pravosnažnom sudskom presudom u posljednje 3 godine proglašeni krivim za krivično djelo.

Eljezi je dodao da će nakon dobijanja ovih odgovora Ured za registraciju političkih partija i ovjeravanje pripremiti Preporuku za odobravanje ili odbijanje ovjere političkih subjekata i njihovih kandidata.

“Ove preporuke bit će predstavljene na sastancima CIK-a. Prema Operativnom planu koji je odobrio CIK, preporuke će biti pripremljene danas i sutra, dok će CIK odluku donijeti najkasnije do 22. januara. Takođe, politički subjekti bit će obaviješteni, svaki od njih, o odgovorima koje smo dobili od institucija, kako bi mogli dopuniti listu s ostalim kandidatima, u slučaju da bilo koji kandidat ne ispunjava zakonske kriterije.

“U slučaju da politički subjekt ili kandidat nije ovjeren, može podnijeti žalbu Izbornom panelu za žalbe i predstavke. Slučaj može ići na Vrhovni sud ako je stranka možda nezadovoljna odlukom IPŽP-a. Ovaj period za žalbe i donošenje odluke treba da se zatvori 31. januara. Nakon toga, 1. februara, slijedi ždrijeb za rangiranje političkih subjekata na glasačkim listićima “, rekao je Eljezi.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš