Pritisak na Haradinaja da ukine takse!

Predsednik Kosova je u poslednjoj objavi na Fejsbuku indirekno pozvao Vladu Kosova da što pre ukine takse na srpsku robu, jer bi, kako navodi, njihovim odbijanjem mogla da nanese ozbiljnu štetu odnosima sa SAD-om.

Pritisak na Haradinaja da ukine takse!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, Tačijev potez vidi kao deo zajedničke igre Kosova, dok šef poslaničkog kluba Samoopredeljenja Gljauk Konjufca tvrdi da Americi treba objasniti da su za Kosovo takse od najveće važnosti, te da bi trebalo promeniti ponašanje Srbije.

Populističke akcije ne smeju da ometaju viziju i strateške odluke Kosova, napisao je Hašim Tači na Fejsbuku i dodao da američka podrška ne može da se smatra bezuslovnom ako napravimo greške koje dovode u pitanje američke interese i vrednosti na Kosovu. Time je Tači neposredno pozvao Hardinaja da ukine taksu na srpsku robu, koja je uvedena pre dva meseca. Iz najveće opozicione partije na Kosovu ističu da je reciprocitet najbolje rešenje u svakom pogledu i da DPK-a ucenjuje Haradinaja zahtevajući da bude blaži prema Srbiji.

„Kosovo ima dva načina, jedan je da se automatski bez pitanja pretvori u nekakvu državu koja samo otvara uši i sluša onog ko izgovara reči i automatski ih primenjuje u obliku naredbi. Ovo nije ozbiljna drzava. Drugi način je da pokušamo, zajedno sa našim prijateljima, našim saveznicima, da ih ubedimo da smo ovde bili pred svršenim  činom, da je to (takse) za Kosovo neophodno. Odnos SAD-a i Kosova se ne može zasnivati na porezu koji je Kosovo uvelo Srbiji. Mislim da bi bilo naivno i neprihvatljivo da se američko-kosovski odnos objasni u okviru ovih političkih kontura“, rekao je Gljauk Konjufca, šef poslaničkog kluba Samoopredeljenja.

Na potez predsednika Kosova reagovao je i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji je rekao dadođe trenutak kad mora da se završi igra istine.

“SAD neće dozvoliti da Kosovo bude prepreka za postizanje trajnog rešenja. Sam Pompeo me pitao u čemu je problem kad je Kosovo u pitanju i rekao da je Amerika vodila auto-pilot politiku, onako kako je bilo pre 20 godina. Ovo što je Tači rekao nije signal da će takse i zaista da budu ukinute, a Haradinaju je prošle godine isto bila uskraćena viza za Ameriku, pa ju je posle dobio. Mislim da ne treba previše idealizovati Tačija. Ako ste čitali, Hodžaj i Veselji su rekli da su njihove ideje bile uvođenje taksi od 100 odsto, a Veselji je Tačijev čovek. To je zajednička igra, u kojoj je moguće da najviše posledica trpeti Haradinaj”, naglasio je Dačić.

Direktor NVO Aktiv Miodrag Milićević smatra da je uvođenje takse na robu iz Srbije kontraproduktivno, jer kako kaže to je proizvelo negativni efekat za sve građane, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

“Raduje me, ako mogu tako da kažem, inicijativa SAD-a da se ukinu takse jer smo videli da nema pozitivne reakcije i odgovora i kada je bila EU u pitanju. EU insistira na ukidanje takse, takav zahtev je glatko bio odbijen od strane Prištine. Očigledno SAD ima daleko veći uticaj i ja se iskreno nadam da će do ukidanja taksi doći veoma brzo”, rekao je u emisiji Razgovor Milićević.

Američka ambasada u Prištini se povodom takse ponovo oglasila navodeći da se njihov stav po tom pitanju nije promenio, te da apeluju na rukovodstvo Kosova da ukine takse. I EU je jasno naglasila hitnost ukidanja tih mera, istakavši da svi potezi i izjave nespojivi s opštim i strategijskim interesima regiona moraju izostati.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš