Ugljanin kod Tačija

Priština: Tači se sastao sa predstavnicima bošnjačke zajednice u Srbiji

Predsednik Kosova, Hašim Tači, sastao se danas u Prištini sa predstavnicima bošnjačke zajednice u Srbiji.

Priština: Tači se sastao sa predstavnicima bošnjačke zajednice u Srbiji

U saopštenju iz Tačijevog kabineta, međutim, nije precizirano da se radi o predstavnicima bošnjačke zajednice Republike Srbije, već samo o predstavnicima "iz Sandžaka". Kosovski predsednik je, kako se navodi, poručio da je Kosovo otvoreno za saradnju sa bošnjačkom zajednicom, dok je nekadašnji narodni poslanik Skupštine Srbije i predsednik Stranke demokratske akcije Sandžaka​, Sulejman Ugljanin, koji je predvodio današnju delegaciju bošnjačke zajednice, čestitao Tačiju na, kako je ocenio, izgradnji "jedne demokratske, multinacionalne i multikonfesionalne evropske države​".

"Republika Kosovo je otvorena za saradnju sa bošnjačkom zajednicom na polju privrede, kulture i ostalim interesnim poljima," kazao je Tači.

Na sastanku je, kako se ističe, bilo reči o mogućnostima "za produbljivanje saradnje i koordinacije" između albanske zajednice u "Preševskoj dolini" i bošnjačke u "Sandžaku".

Tači se, takođe, zahvalio bošnjačkoj delegaciji na podršci koju je ova zajednica, kako je on precizirao, pružala kosovskom narodu, pogotovu u periodu rata. 

Iako kosovski predstavnici često u svojim saopštenjima i javnim nastupima Srbiju pominju "kao susednu državu", ovoga puta to nije bio slučaj. Srbija u ovom saopštenju nijednom nije pomenuta.

Čestitke "na demokratskoj, multinacionalnoj državi"

Oglasilo se i Bošnjačko nacionalno veće (BNV). U svom saopštenju nakon sastanka istakli su da je predsednik SDA-a, Sulejman Ugljanin, čestitao Tačiju na "dobrim rezultatima u izgradnji jedne demokratske, multinacionalne i multikonfesionalne evropske države zasnovane na vladavini prava, pravnoj sigurnosti i jednakosti pred zakonom".

Navode i da se razgovaralo o aktivnom učešću Bošnjaka u političkom životu Kosova, saradnji sa institucijama kulture i obrazovanja u cilju, kako se dodaje, "očuvanja bošnjačkog nacionalnog identiteta na Kosovu, kao i o unapređenju ekonomske saradnje".

Članovi Bošnjačkog nacionalnog veća, Stranke demokratske akcije Sandžaka i organizacije "Kosovo za Sandžak" su, pre sastanka sa Tačijem, kako je saopšteno iz BNV-a, prisustvovali svečanoj akademiji posvećenoj Šabanu Poluži i Mehmetu Gradici - ličnostima koje su, kako se dodaje, imale "značajno mesto u istoriji Bošnjaka Sandžaka".

Izvor: (kossev)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš