Pripadnici Civilne zaštite odbili integraciju

Ministarka za dijalog Edita Tahiri ponovo tvrdi da Beograd krši briselski sporazum, a ovog puta, prema njenim rečima, sporazum je navodno prekšen tako što Srbija ometa bivše pripadnike Civilne zaštite da se integrišu u kosovske institucije.

Tahirijeva je, kako prenosi prištinska Koha ditore, rekla da je sporazum u tom delu trebalo da bude realizovan do 29. decembra.

U vladinom saopštenju se navodi, prenosi Koha, da je "Kosovo ispunilo sve obaveze u vezi integracije, uključujući i verifikaciju, regrutovanje i selekciju kandidata u skladu sa Zakonom o civilnim službama Republike Kosovo i da je svečano potpisivanje ugovora trebalo da bude održano juče u Skupštini opštine severna Mitrovica uz prisustvo EU/EULEX-a".

Tahirijeva je naglasila da su predstavnici kosovske vlade prisustvovali toj svečanosti ali da su pripadnici bivše Civilne zaštite odbili da potpišu ugovore i da, kako se tvrdi, po direktivi iz Beograda čak nisu ni došli na tu svečanost.

"Juče smo tokom dana bili u stalnoj vezi sa Evropskom unijom i tražili smo od njih da se angažuju kako bi proces integracije bio realizovan. EU je pokušavala da kontaktira sa srpskim zvaničnicima, ali su njihovi napori ostali uzaludni jer srpski zvaničnici nisu čak ni odgovarali na telefonske pozive iz EU", rekla je Tahirijeva.

Tahirijeva  je to odmah protumačila kao kršenje sporazuma Srbije što je, kako kaže, nije iznenadilo "jer je to novo u nizu kršenja sporazuma srpske strane".

Ona je još rekla da je juče trebalo da bude integrisano 378 pripadnika bivše Civilne zaštite od čega njih 328 u centralne institucije Kosova i 50 preko Fonda za nepredviđene izdatke a da je u oktobru bilo integrisano 105 osoba.

U saopštenju se navodi  da je  ukupno 483 osoba trebalo da bude integrisano, te da je kosovska vlada "poštujući obaveze za sprovođenje ovog sporazuma donela odgovarajuću odluku u vezi sa tim".

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš