Pretres kancelarija veterana OVK, Gucati prebačen u Hag, nema podataka o Haradinaju

U petak oko podneva, veliki broj policajaca Euleksa upao je u sedište Organizacije ratnih veterana OVK. Svi koji su bili u kancelarijama su otišli, sa izuzetkom predsednika Hisnija Gucatija, piše Koha.

Pretres kancelarija veterana OVK, Gucati prebačen u Hag, nema podataka o Haradinaju

Posle nekoliko minuta u sedište organizacije došao je advokat Tom Gaši, koji zastupa Organizaciju ratnih veterana OVK na Specijalnom sudu u Hagu.

Sat i po kasnije, Gucati je viđen sa lisicama na rukama, kako ga sprivodi Euleksova policija.

Nalog za hapšenje Gucatija, kako je advokat Gaši izjavio, imao je vrlo malo informacija, koje su se odnosile samo na hapšenje i premeštaj u Hag, ali ne i na krivično delo zbog kojeg je uhapšen.

Potpredsednik te organizacije Nasim Haradinaj nekoliko sati nije bio u blizini kancelarija ORV.

Pred kancelarije je stigao posle 15 sati, međutim, nije ušao pod izgovorom da „ne priznaje Euleks, kao instancu za hapšenje“.

Otprilike pola sata kasnije uhapšen je. Odbio je da uđe u vozilo Euleksa, ali je ušao u vozilo Kosovske policije koje su pratila vozila Euleksa.

Za Hardinaja nije poznato zbog kog krivičnog dela je uhapšen.

Pre nego što je uhapšen, rekao je da on i Gucati nikada nisu intervjuisani kao osumnjičeni za ratne zločine, ostavljajući otvorenu mogućnost da su nalozi za hapšenje objavljeni u spisima za koje je organizacija tvrdila da pripadaju Specijalnom sudu.

Prema izvorima Kohe, u akciji je učestvovao istražitelj Specijalizovanih komora, koji je prethodno bio u kancelarijama ORV kako bi uzeo dosijee koje je ova organizacija objavila.

Oko 50 maskiranih policajaca ušlo je i izašlo iz zgrade u kojoj su kancelarije ORV. Nekoliko puta su donosili i uneli unutra zatvorene pakete, ali nije poznato šta je bilo unutra.

Njima je skandirano od strane veterana koji su se okupili ispred sedišta organizacije, a bili su gađani raznim predmetima.

Prema ovoj organizaciji, ljudi su se okupili, spontano bez pozva od lidera ORV jer, kako su rekli iz te organizacije, ako bi pozvali veterane, situacija bi mogla da izmakne kontroli.

Kod kancelarije je bilo na desetine kosovskih policajaca, ali kako saznaje Koha, njihova uloga je bila samo da situaciju drže pod kontrolom izvan kancelarija.

Iz ORV je rečeno da je Gucati već prebačen u Hag, a još uvek nema podataka o Haradinaju.

Ovo je druga akcija Specijalnog suda, kojoj pomaže Euleks.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš