Presuda Ratku Mladiću jedna od najvažnijih presuda za region

Haški tribunal će sutra, 22. novembra, izreći prvostepenu presudu Ratku Mladiću, bivšem generalu Vojske Republike Srpske, koji je, pored ostalog, optužen za genocid u Srebrenici. Smatra da se ovo jedan od najznačajnijih presuda za region. Predstavnici organizacija koje se bave pitanjima ratnih zločina ocenjuju u izjavi za Radio Kosovo da je vreme da se društvo u Srbiji suoči sa ratnim zločinima.

Presuda Ratku Mladiću jedna od najvažnijih presuda za region

Predstavnik Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nemanja Stjepanović ocenjuje za Radio Kosovo 2 da bi presuda trebala da bude maksimalna kazna, doživotni zatvor, jer se Mladić tereti za četri udržena zločinačka poduhvata.

“Prvi se odnosi na etničko čišćenje velikih teritorija BiH pod kontrolom njegove vojske 1992. godine, zatim drugi se odnosi na zločin nad građanima opkoljenog Sarajeva od 1994-1995, treći na uzimanje talaca pripadnika UN-a u proleće 1995. godine i poslednji četvrti se odnosi na zločin u Srebrenici u julu 1995”, kazao je Stjepanović.

On ukazuje i da je na drugim suđenjima u Haškom tribunalu, već dokazana njegova odgovornost u udruženim zločinačkim poduhvatima.

“Mladić je bio na čelu vojske koja je sprovodila etničko čišćenje zajedno sa policijom, bio je na čelu vojske koja je okupirala Sarajevo, granatirala ga i snajperisala civile usled čega je stradalo više hiljada ljudi, među kojima i 1.600 dece. Njegova vojska je odgovorna za uzimanje pripadnika Ujedinjenih nacija za taoce i posebno, skoro isključivo, odgovoran za genocid nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici”, navodi Stjepanović.

Stjepanović smatra da, ukoliko Mladić bude osuđen u Hagu, Vlada Srbije treba da sagleda sve dokaze i da objasni narodu zašto je on osuđen.

“Nakon svih ovih presuda, Srbija treba da kaže ljudima kakva je bila njena uloga u ratu u Bosni i Hercegovini. Svi koji su počinili zločine su primali platu iz Beograda, sve vreme je toj vojsci stizalo oružje i sve vreme su imali vojnu i političku podršku iz Beograda”, ističe on. Stjepanović zaključuje da srpsko društvo treba da se suoči sa činjenicama, te da se odrekne svih ratnih ciljeva.

Istovremeno,  Anita Mitić iz Inicijative mladih za ljudska prava iz Beograda ocenjuje da je presuda Ratku Mladiću jedna od najvažnijih presuda za region, a posebno za društvo u Srbiji, koje treba da se suoči sa ratnim zločinima. Mitić u razgovoru za Radio Kosovo2, ističe da vlast u Beogradu treba da prestane da veliča ratne zločince.

“Vlasti u Beogradu moraju hitno da prestanu da diskredituju Haški tribunal, važno je da prestanu da veličaju ratne zločince i da ih smatraju slobodnim ljudima kada odsluže svoje kazne. Nadam se da će, nakon presude Mladiću, izjave srpskih političara biti vrlo umerene, oni bi trebali da budu nosioci te političke odluke da se ne podržava politika koja je vladala 90-ih godina, ali mislim da sutra nećemo biti svedoci toga”, smatra Mitić.

Ona naglašava da Srbija nikada nije prihvatila Haški tribunal i da nikada nije shvatila da će izrečene presude doprineti pravdi i suočavanju sa prošlošću.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš