Kurti: Srbija krši dogovor, moguće uvođenje reciprociteta

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da to što "Srbija ne priznaje kosovska dokumenta na svim administrativnim prelazima" predstavlja kršenje sporazuma, da je o tome obavestio Brisel i da uvođenje reciprociteta nije isključeno, prenosi Koha.

Kurti: Srbija krši dogovor, moguće uvođenje reciprociteta

Kurti je naglasio da je Kosovo insistiralo na slobodi kretanja.

"Ali delimična sloboda nije sloboda. O tome sa posrednicima u dijalogu razgovara potpredsednik Vlade Besnik Bisljimi. Za Kosovo sporazum bez sumnje, važi. Ali, ne možemo imati skraćenu ili delimičnu slobodu kretanja“, poručio je Kurti.

Kurti je pozdravio to što su Nemačka i Francuska poslale izaslanike za dijalog Kosova i Srbije. 

"Razumemo značaj evropskih integracija, u čijem središtu se nalaze Nemačka i Francuska, za Zapadni Balkan uopšte, a posebno za Kosovo. Zato podržavamo činjenicu da će dve tako važne evropske države, koje su priznale našu nezavisnost, pomoći u posredovanju u Briselu za pravno obavezujući sporazum usredsređen na međusobno priznavanje“, izjavio je Kurti.

Stručnjaci za dijalog, umešanost Nemačke i Francuske vide kao pritisak na strane, tako da se one više posvete postizanju konačnog sporazuma.

„Ovi zahtevi će se nastaviti i ubuduće dok se ne postigne dogovor, pošto evropske države, Nemačka i Francuska, a ne samo one, skoro cela EU, vide ovaj spor kao poslednji nerešeni problem u regionu, zato traže konačni sporazum koji bi rešio sva nerešena pitanja između Kosova i Srbije“, rekla je Violjeta Hadžoli, istraživač na Demokratskom institutu Kosova.

EU nije saopštila detalje o kojim pitanjima će se razgovarati ove nedelje kada će izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak boraviti na Kosovu i u Srbiji, u pratnji spoljnopolitičkih savetnika francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Portparol EU Peter Stano je samo potvrdio da će se Lajčak i dvojica savetnika 9. septembra odvojeno sastati sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tokom posete severu Kosova, premijerka Srbije Ana Bernabić rekla je da, bez formiranja Zajednice srpskih opština, neće biti dogovora.

"Sledeća velika tema na našem dnevnom redu biće formiranje ZSO i to ću pomenuti na isti način kao u Leposaviću, Beogradu, Briselu, Berlinu, Parizu, Vašingtonu i drugim velikim centrima. To će biti ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svaki dan", rekla je Brnabić.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je da Srbija treba da se povuče iz dijaloga ako Kosovo ne formira ZSO.

Violjeta Hadžoli kaže da Kosovo nema mnogo rešenja za temu ZSO.

"Ovo je izazov koji čeka Vladu Kosova, pošto zahtev za formiranje ZSO ostaje jedan od glavnih zahteva srpske strane i čini se uslov za nastavak dijaloga“, naglašava ona.

Nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron su pre dva dana zajedničkim pismom upućenim premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, potvrdili da su dodelili savetnike za spoljnu politiku i bezbednost da pruži direktnu pomoć emisaru EU za dijalog Miroslavu Lajčaku. Oni su izrazili očekivanje od lidera Kosova i Srbije da budu spremni za teške odluke u ovom procesu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš