Preko Jarinja samo sa kosovskim ili srpskim dokumentima izdatim na Kosovu

Uz obavezan medicinski pregled merenja telesne temperature i preporuku da u naredne dve nedelje budu u kućnoj izolaciji danas su preko prelaza Jarinje na Kosovo mogli da uđu samo putnici koji su imali kosovska lična dokumenta, ili srpska dokumenta izdata u policijskim upravama gradova sa Kosova.

Preko Jarinja samo sa kosovskim ili srpskim dokumentima izdatim na Kosovu

Ta mera kosovske vlade, koja je juče doneta kao vid zaštite od koronavirusa, nije dovela do većih gužvi i zadržavanja na tom prelazu na severu Kosova.

Portparol Kosovske policije Baki Keljani potvrdio je da je „Kosovska policija blagovremeno sastavila operativni plan pod nazivom ,UO za spremnost i odgovor na koronavirus - COVID-19' i da je preduzela sve potrebne policijske mera i radnje za sprovođenje odluka kosovske vlade.

Iako niko iz redova policije nije želeo da nam saopšti šta sve konkretno podrazumevaju mere kosovske vlade o zatvaranju kopnenih granica i plan koji je na snazi, nezvanično saznajemo da su ovom zabranom pogođeni i brojni radnici koji žive u gradovima u centralnoj Srbiji, a svakodnevno dolaze na posao na sever Kosova. Tu su i brojni dobavljači osnovnih životnih namirnica čije su firme u centralnoj Srbiji.

U periodu od gotovo dva sata, koliko je ekipa portala Kosovo onlajn bila na prelazu Jarinje, kosovski policajci vratili su nekoliko putničkih vozila, među kojima je bilo jedno sa tablicama Holandije. Ipak, put Kosova nastavilo je par kamiona sa novopazarskim registarskim oznakama za koje nismo uspeli da saznamo da li su vozači imali kosovske dokumenta.

Ono što je vidljivo već sa prvim prilaskom prelazu Jarinje je da se koronavirus različito doživljava na Kosovu i u Srbiji.

Pripadnici MUP Srbije posao obavljaju u svojim standardnim uniformama uz masku na licu, dok su kosovski policajci opremljeni posebnim odelima, higijenskim rukavicama i maskama. Takođe, prilikom izlaska sa Kosova i ulaska u Srbiju nema medicinskih ekipa koje mere telesnu temperaturu.

Čini se da zabrinutosti nema ni među građanima koji su dolazili iz pravca Raške.

„Preporučili su nam da se u narednih 14 dana manje krećemo i budemo u kućnoj izolaciji. Izmerili su mi i temperaturu i rekli da mogu da nastavim“, kaže za Kosovo Onlajn Nebojša Milanović.

Istom postupku bio je izložen i meštanin Leposavića koji smatra da ovakve mere nisu potrebne i da je ovo još jedna vrsta pritiska i maltretiranja Srba.

„Traže nam kosovska dokumenta da bi mogli da uđemo na svoja ognjišta i samo nas dodatno maltretiraju“, rekao je on.

Sa osmehom na licu i sigurnošću da neće poštovati preporuku o kućnoj izolaciji put Leposavića krenula je i sredovečna žena koja smatra da će se srpski narod uspešno izboriti sa pojavom koronavirusa.

„Rekli su mi da 15 dana ne izlazim iz kuće, ali ih ja neću poslušati. Imam posao i obaveze koje me čekaju i ja se ovog virusa uopšte ne bojim“, rekla je ona.

Izvor: (kosovo-online.com)

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš