Preko 52 hiljade nevažećih glasačkih listića

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u nedelju 11. juna bilo je preko 52 hiljade nevažećih glasačkih listića. Dok iz CIK-a uzrok vide u nedovoljnoj informisanost birača, pojedini analitičari smatraju da su razlozi mnogo veći

Preko 52 hiljade nevažećih glasačkih listića

Veliki broj nevažećih glasačkih listića na parlamentarnim izborima predstavnici Centralne izborne komisije pripisuju neobaveštenim građanima, ističući da analiziraju i ostale moguće razloge. U pisanoj izjavi za RTK2 iz CIK-a kažu:

„Posle izbora održanih u junu 2014. godine, Centralna izborna komisija je formirala komisiju koja se bavila analizom nevažećih glasačkih listića sa tog izbornog procesa. Kao uzorak uzeto je više od 300 glasačkih kutija, tada je utvrđeno da su listići poništeni iz sledećih razloga:

-Kandidat je označen, ali ne i politički subjekat;

-Označeno je više od jednog političkog subjekta;

-Namerno oštećeni Glasački listići;

-Nepopunjeni Glasački listići;

Ispitaćemo i razloge nevažećih listića u ovom izbornom procesu“, navode iz CIK-a.

Međutim, Riza Smaka-ekspert za ustavno pravo ističe da pitanje nevažećih glasačkih listića treba detaljno proučiti. On najveću odgovornost pripisuje CIK-u, ali je i uveren da su birači razočarani.

„Ima tu i socioekonomskih, političkih i nacionalnih i psiholoških faktora koji su uticali na to. Zbog toga uvek treba sagledati uzrok, jer to je posledica, veći broj građana je nezadovoljan predhodnom Vladom recimo i institucijama, svojim položajem ili pak nedostatkom perspektive. Razočarani su“, rekao je prof. dr Riza Smaka u jutarnjem programu RTK2.

Rezultat tolikog broja nevažećih glasačkih listića je posledica dve stvari, neažurirani birački spiskovi i nezadovoljstvo birača, smatra profesor Aleksandar Đikić.

„Spiskovi jesu ažurirani u odnosu na prošle izbore, ali nešto malo, sad više nemamo bakicu koja je u 120 i nekoj godini glasala, ali svakako nisu ažurirani kako treba i onda je dolazilo do toga da ljudi koji nisu na spisku glasali umesto nekih drugih, jedan deo listića je zbog toga nevžeći. S druge strane, mnogi su glasači razočarani dosadašnjim rezultatima političara, tako da su listiće poništili iz razno raznih razloga i zaokruživali više kandidata nego što je trebalo“, rekoa je za RTK2 politički analitičar, prof.dr Aleksandar Đikić.

Neažurirani birački spiskovi odgovaraju političkim predstavnicima, naročito u srpskim sredinama, gde glasove koriste kako hoće, dodaje Đikić.

Uprkos velikom broju nevažećih listića i kratkom vremenu za pripremu izbora, iz CIK-a ističu da je ovaj izborni proces bio najbolje održan do sada na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš