Predstavljen novi budžet, najviše za kapitalne investicije

Poslanici Skupštine Kosova danas razmatraju predlog Zakona o budžetu za 2017. godinu kojim su predviđeni ukupni prihodi od 1,73. milijardi evra i rashodi od oko 2 milijarde. Planirano je da najviše sredstava bude izvdvojeno za kapitalne investicije - preko 700 miliona evra. Sednici su prisustvovala i četiri člana Pokreta socijalista iz redova Srpske liste, kao i potpredsednik Skupštine Slobodan Petrović.

Predstavljen novi budžet, najviše za kapitalne investicije

Ministar finansija predstavio je nacrt budžeta za 2017.za koji je rekao da je pripremljen uz saglasnost Međunarodnog monetarnog fonda i da su zadržani principi neophodni za održavanje fiskalne stabilnosti.

"Ukupni redovni prihodi su 1,73 milijardi evra, dok će rashodi iznositi 2 milijarde. Ovim nacrtom budžeta uspeli smo da izdvojimo 17 milona evra za zdravstveno osiguranje, 18.5 miliona evra za Kosvske snage bezbednosti, za plate I dnevnice izdvojeno je 570 miliona evra, za kapitalne ivensticije 43 odsto više sredstava, dok budžeti opština iznose 440 miliona evra,što je za 15 miliona više nego ranije,” rekao je Avdulah Hoti ministar finasija.

Prvi čovek Vlade Kosova Isa Mustafa kaže da je ovim nacrtom budžeta obezbeđena stopa ekonomskog rasta, a strateški cilj Vlade je privlačenje stranih investicija I otvaranje novih radnih mesta.

"Budžetom od 2 milijarde evra Vlada želi da poveća ulaganja u kapitalne oblasti preko 700 miliona evra, što je za 45 odsto više.Smatramo da će ove investicije direktno uticati na ekonomski rast.Finasiranje kapitalnih investicija biće pokriveno iz zajmova, ovaj budžet  kontroliše deficit koji iznosi 1.5 odso i on je u skaldu sa MMF-om,”kazao je Isa Mustafa premijer Kosova.

Opozicija je kritikovala predloženi budžet ističući da povećanje stredstava znači nova zaduživanja građana.

Visar Imeri iz Samoopredeljenja kaže da kada se precizno razmotri ovaj budžet i način na koji će vlada pokriti troškove od dve milijarde, moramo konstatovati da ga ne možemo prihvatiti.

"Ne možemo čestitati na budžetu vladi koja planira da 10 odsto sredstava prikupi od poreza na lični dohodak i prihoda korporacija, dok većinu prihoda prikuplja od carine. Jedan evro od carine znači da dajemo po tri evra drugim državama, a to je uglavnom Srbija,” istakao je Imeri.

Nacrtom budžeta za 2017.godinu predviđeno je 7 miliona evra za projekte povrataka i reintegraciju povratnika preko Ministarstva za zajednice i povratak i kancelarije za zajednice.

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš