"Povratak Srba u kosovske institucije 'uslov' Vlade Kosova za formiranje Asocijacije"

Pitanje osnivanja Asocijacije opština sa srpskom većinom ne bi trebalo da ima veze sa pitanjima koja su nastala usled tenzija u poslednjih nekoliko nedelja, kao što je ulazak voza iz Srbije na Kosovo koji su sprečile vlasti Kosova, i zid u severnoj Mitrovici, koji je već srušen, smatraju zvaničnici Vlade Kosova.

"Povratak Srba u kosovske institucije 'uslov' Vlade Kosova za formiranje Asocijacije"

Međutim, oni smatraju da bez povratka predstavnika liste Srpska u centralne institucije Kosova, proces osnivanja Asocijacije ne može da se nastavi. 

Lista Srpska je oktobra prošle godine zamrzla svoje učešće u centralnim institucijama nakon skupštinskog usvajanja Zakona o Trepči i Zakona o strateškom ulaganju.

Zamenik ministra za lokalnu samoupravu u Vladi, Bajram Gecaj, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je sporazum sa lokalnim vlastima u severnoj Mitrovici o rušenju zida u ovoj opštini, doneo konstruktivan duh i mogućnost saradnje, duh koji se može koristiti za povratak srpskih predstavnika u institucije.

Eventualni povratak, prema njegovim rečima, omogućio bi početak izrade Statuta Asocijacije opština sa srpskom većinom, njeno uspostavljanje koje je, prema njegovim rečima, zakonska obaveza, ali i obaveza koja je nastala iz odluke Ustavnog suda.

"Do sada nije bilo povoljne političke klime da započne posao. Ako se nastavi sa konstruktivnom klimom kakva je vladala u vezi sa zidom u severnom delu Mitrovice, verujem da ima šanse da počne posao na izradi Statuta Asocijacije," kazao je Gecaj za Radio Slobodna Evropa.

Politički analitičar Arben Ćirezi, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, ocenjuje da je neprincipijelno povezivati eventualno rešenje problema zida u severnoj Mitrovici sa pitanjem formiranja Asocijacije. Osim toga, prema njegovim rečima, pristup problemu Asocijacije je neprincipijelan.

"Postoji odluka Ustavnog suda, koja, u praksi, ne poštuje sve tačke sporazuma u Briselu. Dakle, sporazum u Briselu je neustavan. Stoga, smatram da o osnivanju nove Asocijacije treba razgovarati sa lokalnim predstavnicima Srba, u skladu sa odlukom Ustavnog suda, da vidimo kakva struktura može biti uspostavljena ukazom Vlade, ali ovaj put sa lokalnim predstavnicima kosovskih Srba," rekao je Ćirezi.

Zvaničnici Vlade Kosova odavno su ukazali na to da bez sprovođenja sporazuma postignutih u Briselu od strane Srbije, uključujući prestanak postojanja paralelnih struktura na severu Kosova - formiranje Asocijacije neće biti realizovano.

Zamenik premijera Gecaj kaže da je ovaj stav Vlade i dalje na snazi i da je u Briselu dogovoreno da se počne sa izradom Statuta Asocijacije i da je formirana radna grupa koja će se baviti ukidanjem svih paralelnih struktura.

"Asocijacija se neće materijalizovati dok se ne ukinu sve paralelne strukture, jer je sva logika razgovora u Briselu upravo to da u Republici Kosovo nema paralelnih struktura nakon osnivanja Asocijacije," navodi Gecaj.

S druge strane, na sastanku u utorak, tri lidera najviših kosovskih institucija - predsednik Kosova, Hašim Tači, predsednik parlamenta, Kadri Veseli i premijer, Isa Mustafa, "složili su se da se nastavi sa osnivanjem Asocijacije opština sa srpskom većinom, zaključi razgraničenje sa Crnom Gorom i radi na transformaciji KBS-a u Vojsku Kosova".

Analitičar Ćirezi procenjuje da postoji velika mogućnost da kosovske vlasti i lista Srpska iskoriste pitanja od značaja, kao što su "formiranje Kosovskih oružanih snaga za osnivanje Asocijacije", a kao adut za eventualne sporazume među njima.

"Mogu postojati okolnosti kao što je to slučaj sa tim da je potrebno najmanje četiri glasa liste Srpska za Kosovske oružane snage. Može da se dogodi da Srbi iskoriste ovaj adut, ali i da kosovske institucije iskoriste ovaj adut," rekao je Ćirezi.

Međutim, on je dodao da bi takav mogući dogovor bio nemoralan, jer će, prema njegovim rečima, Vojska Kosova biti u interesu kosovskih Srba, jer bi u tim snagama važno mesto imale zajednice, uključujući i Srbe na Kosovu.

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš