Posle 10 godina postojanja: Kosovska vlada ukinula telo pri policiji za borbu protiv korupcije

Kako se i očekivalo, kosovska vlada ukinula je danas radnu grupa za borbu protiv korupcije koja je deset godina postojala u okviru Kosovske policije.

Posle 10 godina postojanja: Kosovska vlada ukinula telo pri policiji za borbu protiv korupcije

Odluka je doneta tokom današnjeg sastanka vlade, i bila je jedna od 20 tačaka dnevnog reda.

Prethodno se kosovski institut za pravdu (KDI) izjasnio protiv tada još uvek predloga vlade da ukine Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri kosovskoj policiji.

Za KDI razlog zbog čega je pokrenuta inicijativa da se ukine odeljenje za borbu protiv korupcije jeste „osveta za istrage“ koje je ovo telo sprovodilo protiv članova LDK i PDK.

„Odluka vlade da razmatra mogućnost ukidanja i raspuštanja ove stručne grupe bez ikakvih javnih konsultacija – bilo na institucionalnom nivou, ili u odnosu na međunarodne partnere i civilno društvo može se videti kao politika osvete protiv zvaničnika ove stručne grupe. Štaviše, u vezi sa radom stručne grupe po svakoj godini, u izveštaju EU o napretku, zahteva se da se promoviše rad ove stručne grupe, uključujući i zahtev da se stručna grupa dalje specijalizuje za ispunjenje svog mandata u službi Specijalnog tužilaštva“, naveo je KDI.

Kosovski mediji su pre nego je odluka doneta, naglasak stavili upravo na nameru vlade u Prištini da ugasi instituciju koja deluje duže od 10 godina u borbi protiv korupcije, bez analiza i javnih konsultacija sa nadležnim akterima na Kosovu, te da se „osveta“ Vlade, kako to tumači KDI, vidi kao odgovor za njihove istrage protiv velikog broja članova političkih partija koje imaju vodeće pozicije, posebno PDK, LDK i AAK.

Radi se o slučajevima koji su „uglavnom propali u tužilaštvu i pravosuđu“, navodi KDI, a prenose mediji u Prištini.

Ranije danas, na predstavljanju izveštaja EULEX-a o monitoringu kosovskih sudova, tužilaštva i policije, među ostalim nalazima, zabeležena je i loša saradnja upravo kosovske policije i Specijalnog tužilaštva, usled čega je više zahteva policije ostalo dugi vremenski period bez odgovora Tužilaštva.

Jedan od poslednjih primera pokretanja istraga protiv zvaničnika je slučaj gradonačelnika Istoka Hakija Rugove, inače zamenika predsedavajućeg LDK, kao i bivše ministarke Durate Hodže iz redova PDK, u oba slučaja se terete za zloupotrebu službenog položaja.

 

 

Vezani članci

Komentari na članak

Prelistaj nove naslove »

DRAGAŠ Vrem.prognoza

Popularno

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Nema aktuelnosti za danas!

Anketa

Konvertor valuta

Video Foto

Vaktija Dragaš